Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A HATÉKONYSÁG MÉRÉSÉNEK ÚJ MÓDJA

WLTP -
AZ ÚJ SZABVÁNY

A könnyűgépjárművekre vonatkozó, világszinten harmonizált vizsgálati eljárás, rövidítve WLTP (Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure) a járművek károsanyag-kibocsátásának mérésére vonatkozó új szabvány. Ez az új szabvány az 1997 óta használt NEDC (New European Driving Cycle - Új Európai Menetciklus) helyére lép.

MÉRÉSI PARAMÉTEREK

A teszt eredményét alapvetően az alábbi három tényező befolyásolja

AERODINAMIKA

Minél nagyobb egy mozgó jármű légellenállása, annál több üzemanyagot fogyaszt. Minél jobb egy jármű aerodinamikája, annál kisebb a légellenállása. Hosszú távon az aerodinamika legkisebb változása is jelentős hatással lehet a jármű üzemanyag-fogyasztására.

AZ ABRONCSOK GÖRDÜLŐ ELLENÁLLÁSA

A gördülő ellenállás menet közben eldeformálja az abroncsokat, ezáltal csökkenti a hatékonyságot. Ezért fontos, hogy az abroncsok a lehető leghatékonyabbra legyenek tervezve.

TÖMEG

Minél nehezebb egy tárgy, annál több energiát igényel a mozgatása. Ez fordítva is igaz, ezért minél könnyebb egy jármű, annál kevesebb üzemanyagot fogyaszt. A kisebb üzemanyag-fogyasztás pedig növeli a jármű hatékonyságát. Leegyszerűsítve: a kisebb tömeg egyet jelent a nagyobb hatékonysággal - és a jármű vezethetősége is javul.

MIBEN KÜLÖNBÖZIK A WLTP A NEDC-TŐL

Hogyan néz ki az új szabvány

NEDC WLTP
AZ EU-szabályozás története: 1998-08/17 09/17 az új motorok engedélyezésekor (09/18 minden járműre)
Opcionális eszközök: Nem veszi figyelembe Figyelembe veszi (aerodinamika, az abroncsok gördülő ellenállása, tömeg)
Fázisok / Kezdeti hőmérséklet: „Városi / Extra-városi” hidegindítás „Alacsony / Közepes /Magas / Extra magas” hidegindítás
Időtartam / Táv: 1180 mp / 10,966 m 1800 mp / 23,274 m
Végsebesség: 120 km/óra (csúcssebesség) | 33,6 km/óra (átlagsebesség) 132 km/óra (csúcssebesség) | 46,5 km/óra (átlagsebesség)
Állásidő: 295 mp 234 mp
Gyorsulás: 1,04 m/s2 (maximális gyorsulás) | 0,50 m/s2 (átlaggyorsulás) 1,58 m/s2 (maximális gyorsulás) | 0,39 m/s2 (átlaggyorsulás)