Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A 11. Mobile World Congress

Közös erővel fejleszti a jövő „internetes autóját” a SEAT, a SAMSUNG és az SAP

02.29.2016

Műszaki fejlesztési együttműködést kezdeményezett a SEAT, a Samsung Electronics és az SAP SE a jövő fejlett internetes hálózatban működő autójának kifejlesztését célzó projektre. A Barcelonában megrendezett 11. Mobile World Congress (MWC) alkalmával a három vállalat a szakma élvonalát képviselő kutatás-fejlesztési eredményeik és széles körű szaktudásuk egyesítésével a legkorszerűbb koncepciókat vonultatta fel e területen.


A SEAT és a Samsung tavaly óta folytat együttműködést olyan alapvető műszaki megoldásokról, amelyek már rendelkezésre állnak a SEAT új modelljeihez. Az idén az SAP - a világ egyik vezető márkája a vállalatirányítási rendszerek, üzleti hálózatok és a tárgyak internete (Internet of Things; IoT) területein - érkeztével válik még intenzívebbé e közös munka.


"A Samsung és a SEAT, illetve az SAP közötti együttműködés jól érzékelteti elkötelezettségünket a járműves internet jövőbeni innovatív megoldásainak kifejlesztése iránt" - hangsúlyozta Dr. Injoong Rhee, a Samsung alelnöke, egyben a kutatás-fejlesztés, a szoftverek és szolgáltatások, valamint a mobil-kommunikáció részleg vezetője. "A Samsung célja a szórakoztató elektronika és az autóipar közötti rés áthidalása, továbbá, hogy a lekorszerűbb mobiltechnológiával teljessé tegye a vezetés élményét".


Amint Luca de Meo, a SEAT igazgatótanácsának elnöke kiemelte: "A SEAT számára kulcsfontosságú a connectivity témája. A Samsung és az SAP részvételével zajló közös munka tovább erősíti a SEAT eltökéltségét, hogy mércéül szolgáljon e szakterületen, s mindenekelőtt, hogy a legjobb partnerekkel alakítson ki új ökoszisztémákat a mobilitás terén."


"Globálisan megvalósítható megoldást kínálni a nagyvárosi parkolás kihívására a tárgyak internete (IoT) alkalmazásával - e feladat a piac olyan innovatív szereplőinek közös munkáját igényli, mint a SEAT, a Samsung és az SAP" - jelentette ki Bernd Leukert, az SAP SE igazgatótanácsának a termékfejlesztés területéért felelős tagja. "Az SAP Vehicles Network (SVN) és a tárgyak internetének SAP HANA Cloud Platformja révén a SEAT a közterületi (on-street) és azon kívüli (off-street) parkolás világméretű adatbázisához rendelkezhet hozzáféréssel, amelynek felhasználói a Samsung Pay rendszerével rendezhetik a díjakat, s számos parkolási háttérrendszerbe integrálódhatnak. Közös célunk, hogy  egyszerűbbé tegyük a nagyvárosi parkolást, miközben további autóközpontú szolgáltatások alapjait rakhatjuk le."

Autók állandó internet-kapcsolattal


Az együttműködés alapvető célja a felhasználók állandó biztonsága és folyamatos internet-kapcsolata az utakon. A SEAT, a Samsung és az SAP kutatás-fejlesztési részlegei közösen mutatták be a járműbeli internet több jövőbeni koncepcióját az idei MWC alkalmával. Ezek között szerepelt például


•    egy olyan alkalmazás, amellyel előre lefoglalható a parkolóhely, a díjfizetés pedig az autóban ülve is megoldható


A Samsung Pay platform dél-koreai és amerikai egyesült államokbeli sikerét követően a Samsung egyszerű és megbízható mobilfizetési szolgáltatása a tervek szerint az európai piacra is megérkezik az elkövetkező hónapok során. Az SAP 2015 utolsó negyedévében sikerrel indította el az SAP Vehicles Network (SVN) rendszerét az Amerikai Egyesült Államokban és Európában, amely során az olyan járműközpontú szolgáltatásokat nyújtó

Samsung Pay volt a partnere, mint például a Connected Parking vagy a Connected Fueling.
Mindezek alapjain a SEAT, a Samsung és az SAP olyan jövőbeni koncepciót fejlesztett ki, amely a SEAT ConnectApp segítségével érhető el. Az alkalmazás feladata, hogy felhasználói ujjlenyomat-felismerés mellett bárhonnan foglalhassanak előre parkolóhelyet, majd elvezesse őket a helyszínre, ahol érkezésükkor automatikusan lehetővé teszi a behajtást. Amikor a vezető kihajtani készül a parkolóházból, a díjfizetést is ezen alkalmazás használatával, a volán mögött ülve oldhatja meg.


•    a Digital Key Sharing - autóhasználatra jogosítás csupán néhány érintéssel bárhol, bárkinek


A SEAT és a Samsung Digital Key megoldása, amely a gépkocsi ajtózárjainak ki- és bereteszelésére, légkondicionáló berendezése ki- és bekapcsolására, illetve az ablakai le- és felhúzására szolgált, mégpedig okostelefonnal vagy okosruházattal végzett távirányítással.
Ez az innovatív technológia olyan funkcióval bővült, ahol a jövőben a kulcs átadása nélkül, akár a távolból felhatalmazhatunk egy másik személyt, hogy vezesse az autót. Segítségével teljes biztonságban, s mindössze néhány képernyőérintéssel engedélyezhető az autó használata úgy, hogy a jármű digitális kulcsának virtuális másolatát átküldjük a másik fél okostelefonjára vagy egyéb mobileszközére.
A digitális kulcs másolatán igény szerint állítható be időkorlát, amelynek lejártakor megszűnik az autó használatára szóló jogosultság. A projekt a virtuális kulcsok menedzsmentjére is kiterjed, s fejlettebb fázisában az autó egyes funkcióinak - például a gazdaságosság szolgálatában akár a maximális sebesség és üzemmód - konfigurálására, illetve korlátozására is alkalmassá válhat.


Mobile World Congress, a legnagyobb technológiai kiállítás


A Samsung és a SEAT már második éve jelenik meg közösen az MWC rendezvényén. Az esemény mára világszerte meghatározóvá vált a mobil technológia és a telekommunikációs szektorban, helyszínéül pedig Barcelona szolgál, ahol a SEAT székhelye is található. A tavaly a Samsunggal kötött együttműködési megállapodás az SAP belépésével erősödött tovább, hatékonyan segítve a SEAT azon törekvéseit, hogy a connectivity terén mértékadóvá váljon az autóiparban.
A SEAT új MY SEAT App koncepcióját is bemutatta Barcelonába a 2016-os Mobile World Congress alkalmával, amelyet az Accenture szolgáltatóval közösen fejlesztett ki. Utóbbi vállalat a tárgyak internete (IoT) és az internetkapcsolattal rendelkező ügyfelek illetve járművek által lehetővé tett új szolgáltatások lehetőségeit kutatja. Az új MY SEAT App újdonsága az internetes kapcsolattal rendelkező otthoni készülékek távirányítása, az autó műszerfalán megjelenő figyelmeztető jelzések és riasztások duplikálása, valamint a vezető tevékenységének elemzése. Utóbbi alapján vezetési tanácsokkal szolgálhat, amelyek az üzemanyag-fogyasztás mérséklésével és a nem tervezett szervizlátogatások csökkentésével takaríthatnak meg költséget.