Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

SEAT Leon ST CUPRA 290

Tökéletes sportosság, kényelem és stílus

02.19.2016

A mindennapos használatra tervezett sportautók egyik legjobbja most még erősebben és még intenzívebb érzelmeket ébresztve mutatkozik be. A Leon sorozat nagysikerű csúcsmodellje, a CUPRA 290 teljesítménye immár 213 kW/290 LE, s kiemelkedő menetteljesítményeit magas színvonalú gazdaságossággal kombinálja. Magával ragadó formavilága, pontosan az egyéni igényekre szabható felszereltsége és kiváló minősége további olyan erények, amelyek egészen különleges ajánlattá avatják a Leon CUPRA modelleket. Mindezt természetesen - ugyancsak jellegzetes SEAT előnyként - kiemelkedően kedvező ár/érték-arány teszi teljessé.


A SEAT Leon CUPRA változatok már eddig is komoly elismerést vívott ki a szaksajtó és az ügyfelek körében egyaránt. A szakmai magazinokban a CUPRA Európa-szerte összehasonlító tesztek egész sorát nyerte meg, míg tulajdonosai elsősorban formavilágát, a vezetése nyújtotta különleges élményt és prémiumkarakterét emelték ki.


A CUPRA a SEAT márkafilozófia lényegét testesíti meg, s mi folyamatosan továbbfejlesztjük, illetve finomítjuk e stílusikonunkat" - emelte ki Luca de Meo, a SEAT S.A. elnöke. "Az új CUPRA 290 révén teljes valójában bontakozhat ki a SEAT szakembereinek minden tudása és tapasztalata. Olyan kifinomult, nagyteljesítményű sportautóról van szó, amely kifejező dinamikáját a hosszú utakon is pihentető kényelemmel és meggyőző minőséggel ötvözi."


Az új Leon CUPRA 290 csúcsszínvonalú menetteljesítményeit high-tech megoldások egész csomagja garantálja. Élén a 2.0 TSI aggregát áll kettős befecskendezésével és szelepvezérlése változtatható időkeresztmetszetével, illetve 213 kW/290 LE teljesítményével. A dinamikus futómű-szabályzás (DCC), az első tengely differenciálzárja, a progresszív kormányzás és a CUPRA Drive Profile, valamint a szériafelszereltséget bővítő teljes-LED fényszórók a legkorszerűbb műszaki megoldások további példái.


Az ötajtós CUPRA 290 számára készült új kipufogórendszer nem csupán jóval könnyebb, hanem mérsékelt ellennyomása révén nagyban hozzájárul a megemelt teljesítményszinthez. Mindenekelőtt azonban természetes és vérpezsdítő hangzással szolgál, amely erőteljes hanghatásként finoman követi a motor fordulatszámát.


"A CUPRA 290 a sportos dinamika, a pihentető kényelem és az egyéni stílus lehető legelőnyösebb kombinációja" - hangsúlyozta Dr. Matthias Rabe, a SEAT S.A. a kutatás és a műszaki fejlesztés területéért felelős alelnöke. "Csúcsmodelljeink folyamatos fejlesztése és tökéletesítése jól érzékelteti, milyen fontosak számunkra a CUPRA-pilóták. Most egy érzelmekben még gazdagabb autó várja őket, még dinamikusabb menetteljesítményekkel és teljesen új hanggal."


Dizájn - érzelmekben gazdag és erőteljes


A Leon formai nyelvezete különösen kedvező fogadtatásra talált az ügyfelek körében, s az egyik legfontosabb vásárlási indokként az új Leon család sikerének egyik alapjául szolgál. E formavilágot az új CUPRA számára következetesen továbbfejlesztették a tervezők, az erő és az elegancia újszerű egyensúlyával. Erőteljes elemei - különösen elöl és hátul - mindjárt az első pillantásra egyértelművé teszik a Leon sorozat csúcsmodelljének kiemelkedő képességeit.


A könnyűfém keréktárcsákat exkluzív dizájn jellemzi, miközben vörösre fényezett féknyergek, valamint sötétített oldalablakok és hátsó szélvédő emelik ki még jobban a CUPRA sajátos egyéniségét. Az ST CUPRA 290 karakteres, 19 col peremátmérőjű, kéttónusú titánhatású fényezéssel készült könnyűfém keréktárcsáiról, a megnyújtott és sportos vonalvezetést kiemelő hátsó tetőlégterelőt is magában foglaló aerodinamikai csomagjáról (Aerodynamic Pack), külső visszapillantó tükrei feketére fényezett házairól és féknyergei CUPRA feliratáról ismerhető fel azonnal.


Stílus és minőség belül is


Külseje hangsúlyos dinamikája a SEAT CUPRA utasterében is szerves folytatásra lel. Fő megkülönböztető jegye az alul egyenesített karimájú CUPRA sportkormány, amely szakszerű párnázatával és határozott fogást adó, részben perforált bőrbevonatával járul hozzá a sportosan pontos irányíthatósági tulajdonságokhoz. Ugyancsak a CUPRA sajátjai a sötétszürke Alcantara borítással és fehér díszvarrásokkal készült sportülések, de az extrafelszerelések között különösen határozott oldaltartású kagylóülések is szerepelnek. A pedálborítások és a küszöblécek anyaga egyaránt alumínium, az utastér dekorbetétjei pedig klasszikus krómbevonatúak vagy kívánságra fényes feketék.


Kifinomult részletek emelik ki még jobban a Leon CUPRA utasterének színvonalas kidolgozását, mint például a kormánykerék és a sebességváltókar-gomb pontosan vezetett, kontrasztárnyalatú díszvarrásai, a légkondicionáló berendezés jól áttekinthető kezelőelemei és a hangsúlyos térhatást keltően kiformált kárpitok. Minden felület lágy kidolgozású, finom és kellemes tapintással. A CUPRA belterének további különlegessége a hangulatvilágítás, amelynek fénykibocsátó diódái (LED) az ajtókárpitokba építve emelik ki a belső formák körvonalait, így teremtve még igényesebb környezetet.


Hajtásrendszer - A csúcsteljesítmény "szériafelszerelés"


A CUPRA a kiemelkedő teljesítményszint, menetteljesítmények és dinamika szinonimája, a Leon CUPRA pedig maradéktalanul teljesíti ezen ígéreteket. A manuális vagy az extrafelszerelésként rendelhető DSG sebességváltóval szerelt CUPRA 290 végsebességét 250 kilométer/óránál szabályozza le az elektronika. 350 newtonméter maximális forgatónyomatéka az eddiginél is szélesebb, az 1700 és 5800 percenkénti fordulatszám közötti tartományon szolgál minden menethelyzetben bőséges vonóerővel. Mindezek tükrében az új Leon CUPRA 290 meglepően gazdaságosnak bizonyul. Az ötajtós változat esetén az átlagos üzemanyag-fogyasztás 6,6 (DSG sebességváltó) illetve 6,7 literre (manuális sebességváltó) adódik, a szén-dioxid kibocsátás kilométerenként mindössze 154-158 gramm.

A Leon CUPRA 290 menetteljesítményei az opcionális Performance Pack révén igény szerint tovább is növelhetők. Az összeállítás nagyobb átmérőjű Brembo féktárcsákat, egyedi könnyűfém keréktárcsákat és különleges gumiabroncsokat tartalmaz.


High-tech motorkomponensek


Vérbeli sportmotorként a 2.0 TSI a gázpedál minden mozgására közvetlenül reagál és igencsak pörgős karakterrel örvendezteti meg a vezetőt. Az új aggregát különösen gyorsan felpörgő turbófeltöltőjével abszolút high-tech motornak számít, amely iránymutató műszaki megoldásokkal érkezik. Ilyen a kettős befecskendezés technikája, amely a közvetlen befecskendezés (FSI) rendszerét a részterhelési tartományokon szívócsatorna-befecskendezéssel egészíti ki, egyaránt hatékonyan mérsékelve az üzemanyag-fogyasztást és a részecske-kibocsátást. Indítást követően és magasabb terheléseknél az FSI rendszere lép működésbe.


Sebességváltó - manuális vagy DSG


Az új Leon CUPRA modellekben alapfelszerelésként könnyűszerkezetes magnézium házzal készülő, hatfokozatú manuális sebességváltó továbbítja a motor teljesítményét. Igényes alternatívaként a DSG váltómű is szerepel a kínálatban, amely a kézikapcsolású konstrukcióhoz hasonlóan viszonylag rövidre áttételezett alsó fokozatokkal rendelkezik, míg a hatodik a kedvező üzemanyag-fogyasztás szolgálatában hosszú áttételt kapott. A magas mechanikai hatásfok szintén mindkét váltómű közös jellemzője.


Futómű - high-tech a pontosság és a dinamika szolgálatában


A CUPRA jelzés mindig is a kiemelkedő menetdinamikai képességek, a pontos és agilis irányíthatósági tulajdonságok és a magával ragadó sportosság szinonimája volt. Az új Leon CUPRA azonban e területeken is még magasabbra emelte a mércét, mégpedig minden tekintetben.

•    (Dynamic Chassis Control; DCC)
A kifejezetten a CUPRA számára "finomhangolt" adaptív futómű-szabályzás (DCC) új generációja még érzékenyebb és gyorsabb működésű, karakterisztikája pedig mindössze ezredmásodpercek alatt alkalmazkodik a pillanatnyi menethelyzethez.


•    Differenciálzár
Az első tengely új fejlesztésű differenciálzárja döntő mértékben javítja az elsőkerék-hajtású modell vonóerő-átadási és menetdinamikai képességeit. A konstrukció elektronikus szabályzás alapján hidraulikusan egymáshoz préselt lamellakötegekkel működik, s nem csupán a vonóerő-átadási képességeket fokozza, hanem gyorsításkor az alulkormányozottsági hajlamot is hatékonyan mérsékli. Kifinomult szabályzásának köszönhetően mindeközben a kormányzásra kifejtett negatív hatások sem jellemzik.


•    Progresszív kormányzás
Az ugyancsak a szériafelszereltséghez tartozó progresszív kormányzás még tovább javítja az új Leon CUPRA eleve agilis irányíthatósági tulajdonságait. A vezető kimondottan precíz és kényelmes kormányzást élvezhet, amely kisebb mozdulatokat igényel, így a szűk fordulókban és parkoláskor kevesebbszer kell átnyúlnia a kormánykeréken. Az új Leon CUPRA kormányműve ugyanis fogasléce változó fogazása eredményeképpen progresszív áttételezésű.


•    Menetstabilizáló
Az elektronikus menetstabilizáló rendszert (ESP) specifikusan a CUPRA számára fejlesztették tovább a tervezők, így biztonsági funkciói megőrzése mellett is kifejezetten sportos menettulajdonságokat kölcsönöz. Az extrém "bevetések" során - például versenypályán - két fokozatban ki is kapcsolható.


•    CUPRA Drive Profile
A CUPRA Drive Profile segítségével a Leon CUPRA menettulajdonságai széles tartományon szabhatók vezetője egyéni igényeire. A Comfort és a Sport üzemmódok mellett természetesen leginkább a CUPRA módusz állt a martorelli mérnökök érdeklődésének középpontjában. A motor ez esetben különösen érzékenyen reagál a gázpedálra, a DSG sebességváltó legsportosabb kapcsolási karakterisztikájára vált, miközben a DCC futómű-szabályzás, a progresszív kormányzás és a differenciálzár egyaránt legsportosabb üzemmódjában működik.


Fejlett technikák és vezetői segédrendszerek


A SEAT mérnökei a legkorszerűbb technikák egész portfolióját állították össze az új Leon CUPRA számára, amely a teljes-LED fényszórókat és a balesetet követő további ütközéseket megelőző másodlagos ütközésvédelem rendszerét (Multi-collision Brake) is tartalmazza. Ugyancsak a szériafelszereltség része a SEAT Media System Plus infotainment-rendszer, míg az igényes extrafelszerelések sorát a sebesség és követési távolság Front Assist funkcióval kiegészített automatikus szabályzása (Adaptive Cruise Control; ACC), a városi vészfék-funkció (City Emergency Braking), a fáradtságérzékelő rendszer és az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartását segítő berendezés (Lane Assist) bővíti.


Teljes-LED fényszórók


A teljes-LED fényszórók az egyaránt fénykibocsátó diódákkal (LED) működő nappali menetfénnyel és hátsó lámpákkal együtt a SEAT Leon CUPRA alapfelszerelései. Kifejező dizájnjuk mellett a LED-fényszórók számos előnyt kínálnak, például a nappali világossághoz hasonló tónusú, így a szemet jóval kevésbé fárasztó mintegy 5500 Kelvin színhőmérsékletű fénnyel világítják meg az utat.


ACC és Front Assist


Különösen fontos szerepet tölt be az új SEAT Leon CUPRA vezetői segédrendszerei között a sebesség és követési távolság automatikus szabályzása (Adaptive Cruise Control; ACC). E radaralapú technika folyamatosan haladó forgalomban az előre megadott értéken tartja a sebességet illetve a követési távolságot. Mindemellett Front Assist funkcióval egészül ki, amely az autó előtti forgalmat radarérzékelőivel felügyelve érzékeli időben a balesetveszélyt.


A legújabb generációs infotainment-rendszerek


Az új SEAT Leon CUPRA már alapfelszereltségében is a legkorszerűbb infotainment-megoldásokkal érkezik a piacra. A SEAT Easy connect kezelési rendszer érintőképernyőjéről az összes szórakoztató és kommunikációs, illetve számos járműfunkció vezérelhető. Az extrafelszerelésként rendelhető Nav System ugyanazon funkciókkal rendelkezik, mint a Media System Plus, ám a hangvezérlésű navigációs rendszert is tartalmazza.


A legmagasabb színvonalú connectivity-megoldások


A digitális világgal fenntartott állandó kapcsolat, azaz a connectivity, immár sokak számára a modern nagyvárosi életstílus alapvető eleme. A Leon CUPRA 290 a legmagasabb színvonalú connectivity-megoldásokat kínálja. A MirrorLink az okostelefonok, illetve funkcióik és alkalmazásaik sokaságának a jármű infotainment-rendszerén keresztül megoldott, menet közben is biztonságos kezelésének optimális technikája, amely egyszerűen és zavartalanul működik együtt az egyre több, MirrorLink-kompatibilis, Android operációs rendszerű telefonnal.


Felszereltség - exkluzív és egyéni


Az új Leon CUPRA rendkívül gazdag szériafelszereltségével is egyértelművé teszi a SEAT modellpaletta csúcsán elfoglalt pozícióját, alapkivitelének ugyanis éppúgy része a progresszív kormányzás, a dinamikus futómű-szabályzás, a differenciálzár és a CUPRA Drive Profile, mint a 19 col peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsák és a nagyteljesítményű fékrendszer. A CUPRA 290 karakteres, 19 col peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsáiról, féknyergei CUPRA feliratáról és külső visszapillantó tükrei feketére fényezett házairól ismerhető fel már első pillantásra. Hasonlóképpen az alapfelszereltséget gazdagítják a teljes-LED fényszórók és az ugyancsak LED-technikájú hátsó lámpák. Az eső- és a fényérzékelő, az önműködően sötétedő belső visszapillantó tükör egyaránt az alap kényelmi csomag része, de a sebességszabályzó rendszer, a Climatronic légkondicionáló berendezés és a távfény-asszisztens is gyárilag kerül a Leon CUPRA modellekbe. Az Alcantara kárpitozású, csúcsszínvonalú sportülések, a CUPRA kormánykerék és a 6,5 col képátlójú, színes érintőképernyővel működő Media System Plus a Leon FR eleve bőséges felszereltségén túl szintén az utastér alapelemei.

A White Line és Black Line összeállításokkal még szélesebb körű a Leon ST CUPRA egyéni kialakításainak palettája, a hűtőrács szegélye, a külső visszapillantó tükrök házai és a kéttónusú alumínium keréktárcsák egyes elemei ekkor az adott árnyalatúak.