Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Extrém körülmények

Sivatagi teszt 25.000 kilométeren keresztül

2016-10-11

Ötven mérnök és negyven gépkocsi áll készen arra, hogy egy 25.000 kilométeres, 80 tesztet magában foglaló speciális felmérést végezzen Dél-Spanyolország sivatagi régiójában, ahol árnyékban nem ritka a 45 fokos nappali hőmérséklet sem.

Ez egy szélsőséges időjárási viszonyok közötti nyári tesztelés, ami a világon az egyik legkomolyabb teljesítményt  követelő vizsga az autók számára. Egy igazi három hetes "újonc kiképzőtábor", amely három hétig tart, és ahol a SEAT Atecá-n van a sor, hogy bemutassák: valójában milyen jellegű szélsőséges teszteknek vetik alá a gépkocsit. 

Íme, néhány példa:

Lejtmenet teszt:

Ez a teszt lejtmenetben ellenőrzi a kipörgésgátlót, egészen a 35 %-os lejtőn is kipróbálva a gépkocsit. Egyúttal azt is megnézik, hogyan viselkedik a lejtmenet asszisztens, így ezen az etapon a fékpedál használata nélkül, a technika által ellenőrzötten lezajló  lejtmenetet tesztelik, illetve az ABS rendszer automatikus bekapcsolását is ellenőrzik.

Vontatást ellenőrző teszt:

Amikor  utánfutót vontatunk, nagyobb a kockázata annak, hogy a gépkocsi felett elveszítjük az ellenőrzést. Ez a teszt ellenőrzi a vontatás stabilizátor programot, ez a  rendszer  segíti a gépkocsit stabilan tartani akkor is, amikor utánfutót vontat.

Zajteszt:

Egy átlagos gépkocsi több, mint 3000 alkatrészből áll, így azt is tesztelik, hogy  minden alkatrész tökéletes összhangban működik-e , és ne okozzon semmilyen, az utasokat zavaró zajt, bármilyen útfelületen vagy körülmények között  halad is a gépkocsi.

Porbeáramlási teszt:

A felvezető autó a sivatagon áthajtva nagy porfelhőt hagy maga után, az ezt közvetlenül követő autón tesztelik a légszűrő élettartamát.

Murvás teszt:

A gépkocsikat 3000 kilométeren át vezetik speciális murvás,  kavicsos úton  annak érdekében, hogy a kavicsok felverődése által keltett hatásokat elemezhessék az alvázon, a sárvédőkön, valamint az ütközők külső és alsó részein. A  teszt célja az, hogy megbizonyosodhassanak arról, hogy  a gépkocsi minden  alkatrésze betölti szerepét az autó teljes élettartamának során

A  gépkocsikat a majdnem egy hónapos tesztek során elvégzett 80 ellenőrzéssel a hátuk mögött   minden lehetséges konfigurációban kipróbálták, így semmit sem hagytak a véletlenre. A mérnökök és technikusok százai által az egész világon megejtett szélsőséges  teszteknek köszönhetően az autóvezetők nyugodtan hátradőlhetnek és biztosak lehetnek abban, hogy bármilyen útfelületen megbízhatóan vezethetik a gépkocsit.

A következő részben a téli tesztelésről lesz szó.