Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Az Év Gyára díj

A SEAT gyártóüzemeiben több, mint 20 %-kal csökkenti az energia- és a vízfogyasztást

12.22.2016

A SEAT termelési folyamataiban az elmúlt öt év folyamán 23,2 %-kal sikerült csökkenteni az energia felhasználást és 24,5 %-kal a vízfogyasztást. Mindkét mutató a 2011-ben útnak indított "Ecomotív gyár stratégia" része, amelynek célja a vállalat három gyárában (Martorell, Barcelona és a SEAT alkatrészgyára) jelentősen hatékonyabbakká tegye a folyamatokat és tartós fejlődést érjen el. A SEAT jelenleg is arra törekszik, hogy megfeleljen a kihívásnak, és 21018-ra 25 %-kal csökkentse a termelési folyamatok környezetre gyakorolt hatásait.


A gyártási folyamat hatékonysága és annak fenntarthatósága volt az egyik terület, amelynek köszönhetően a vállalat külön minőségi említést kapott az "Év Gyára díj" versenyben. Ez a világ egyik legtekintélyesebb minősítő versenye, melynek során azokat a gyárakat értékelik, amelyek kiállnak a termelékenység, a minőség, az innováció, a digitalizálás és a fenntartható gazdasági fejlődés mellett. Az értékelés során a megelőző három év teljesítményét vizsgálják és értékelik az elkövetkező három év kilátásait, ebben a martorelli gyár kapta az egyik külön minősítést. A SEAT gyártásért felelős alelnöke, dr. Andreas Tostmann az elismerés kapcsán elégedettségének adott hangot: " Az Év Gyára díj elnyerése a legjobb bizonyíték az egész SEAT csapat által elvégzett munka minőségére, a termelési mutatók javítása iránti elkötelezettségükre, és környezetvédelmi hatékonyságra."
 
A PQT stratégia
Az elismeréshez figyelembe vett értékelési szempontok egyebek között a gyártásra és a logisztikára, a munkakörülmények minőségére, a beszállítók irányítására és a környezetvédelemre vonatkoznak. Az értékelők külön kiemelték a PQT programot, a 2012-ben útnak indított "Production, Quality, Team" kezdeményezést, amelynek középpontjában a termelékenység és a SEAT termelési folyamatainak javítása állt. A PQT stratégia keretében a SEAT intézkedéseket vezetett be az energiaforrások felhasználásának csökkentésére, a minőség színvonalának emelésére és a termelékenység növelésére. Az elmúlt öt év során a SEAT felgyorsította a fenntartható fejlődés projektjeinek minden tevékenységi területen történő megvalósítását, beleértve többek között a termelést, a kutatást és fejlesztést, a logisztikát és az értékesítést.


A vízfogyasztás 24,5%-os és az energia felhasználás 23,2 %-os csökkentése során, az illékony szerves vegyületek koncentrációja 17,2 %-kal, a hulladék mennyisége 41.6 %-kal, a széndioxid kibocsátás pedig 65.2 %-kal lett alacsonyabb. Mindezekkel a SEAT a tervezettnél egy évvel korábban megközelítette a termelési folyamatainak és a környezetre gyakorolt átfogó hatások 25 %-kal történő csökkentésének 2018-ra elérni tervezett célkitűzéseit. Tostmann alelnök szerint "ez azt bizonyítja, hogy a SEAT termelési, minőségi és fenntarthatósági stratégiája jó úton halad" A SEAT által a hatékonyság növelésére és a termelési folyamatok fenntarthatóságára tett erőfeszítései egyértelműen láthatóak a megnövekedett termelékenységi rátában, melyet az olyan mutatók is bizonyítanak, mint az egy gépkocsira jutó gyártási költségek, amelyek 2012 és 2015 között 10,6 %-kal csökkentek, vagy pedig az egy munkás által gyártott gépkocsik száma, ami az elmúlt öt esztendőben 17, 2 %-kal emelkedett.