Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

18. születésnap

A Leon generáció

01.20.2017

A SEAT most vezeti be a SEAT Leon átdolgozott modelljét, azt a modellt, amelyet az 1990-es évek második felében történt paci bevezetése óta majdnem kétmillió példányban adtak el. Kilenc érdekesség a SEAT Leon körül:

Barcelonában alkották. 

A Leon mindhárom nemzedékét a SEAT martorelli (Barcelona)  létesítményeiben tervezték, fejlesztették ki és gyártották. Giorgetto Giugiaro tervezte az autó első nemzedékét, Walter da Silva a másodikat, és Alejandro Mesonero-Romanos a Leon harmadik nemzedékének  megalkotója.

Megközelítőleg két millió példányt értékesítették. 

Piaci bevezetése, 1999 óta 1,8 millió SEAT Leont adtak el. Az első nemzedékből 534.797 darab került piacra 1999 és 2005 között. A második generációhoz tartozó Leon értékesítése 2005 és 2015 között 140.000 darabbal haladta meg a megelőző nemzedék eladásait. Ez a növekvő tendencia tovább erősödött a Leon jelenlegi nemzedéke esetében, melyből  2012 és 2016 között 566.931 gépkocsit adtak el, ami már több, mint az egész első generációs Leon össz-értékesítési adata volt.

A 2016-os év a legjobb volt a Leon történetében

A SEAT Leon az elmúlt esztendő végére eddigi történetének legmagasabb értékesítési mutatóit produkálta, és 3 %-kal haladta meg a 2015-ös évben eladott 165.000 egységet. Az 1999-es piaci bevezetése óta ez volt a modell legjobb értékesítési adata.

Nemzetközi modell

A SEAT a Leon termelésének 80 %-át külföldön értékesíti. A számok tehát szintén azt mutatják, hogy a márka és a modell egyre nemzetközibbé válik. A harmadik generációs Leon értékesítése követi a spanyol vállalat trendjét, azaz Németország továbbra is a fő piaca, ahol 136.674 ilyen típusú gépkocsit adtak el.

A vállalat fő pillére

A SEAT Leon eladásai először 2014-ben haladták meg az Ibiza értékesítési számait, így a  Leon vált a vállalat második pillérévé, és a Leon lehetővé tette a cégnek, hogy új kategóriákban jelenjen meg. Egy jó példa erre, hogy 2016-ban jelent meg a vállalat első szabadidő-autója, a SEAT Ateca .

Világbajnoki címet elnyert autó

A SEAT Leon 2008-ban és 2009-ben megnyerte a túraautó-világbajnokságot (WTCC). Ez volt a legelső autó, amelyik dízel motorral felszerelve nyerte meg a versenyt.

A Nürburgring rekordere

A Jordi Gené vezette SEAT Leon Cupra 2014-ben  lett a leggyorsabb első kerék hajtású, sorozatban gyártott  gépkocsi a Nürburgring versenypályán a 7:58 perces köridővel. Egy évvel később a Leon ST Cupra ugyancsak a leggyorsabb kombi autó lett a híres Nordschleife pályán 7:58:12 perce idővel.

Alig ismert tények

A SEAT Leon harmadik nemzedéke 90 kilóval könnyebb, mint a második generációs Leon volt. Mindezen túl a harmadik generációs Leon saját kategóriájában az első teljesen LED lámpákkal szerelt gépkocsi volt.

A harmadik nemzedékhez tartozó SEAT Leon új változata

A SEAT most mutatja be  a SEAT Leon felfrissített modellváltozatát, ez a Leon továbbfejlesztett külső formával és a gépkocsin megvalósított jelentős technológia előrelépéssel kerül piacra. A SEAT kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke, Matthias Rabe  szerint "még azt is kijelenthetjük, hogy az Ateca jellemzőit átültettük a Leonba!"