Gyakran ismételt kérdések

Dízelmotorok GYIK

SEAT gépjárművek is érintettek? Amennyiben igen, akkor hány darab autóról van szó?

A SEAT összesen 700 000 gépjárművet szerelt fel az érintett dízelmotorral (EA189) abból a hozzávetőlegesen 11 millió járműből, amelyet a Volkswagen-csoport jelentett be. Ez a 700 000 gépjármű a SEAT globális értékesítési hálózatán keresztül került értékesítésre.

Mely motorok érintettek pontosan?

A Volkswagen AG jelenleg is vizsgálja a részleteket, és hogy vannak-e eltérések az európai károsanyag-kibocsátási normáktól. A Volkswagen AG fejlesztési részlege teljes erővel azon dolgozik, hogy bevezessék azokat a műszaki intézkedéseket, melyek megszüntetik az eltéréseket, anélkül, hogy ez az ügyfelek számára anyagi kiadással járjon. Amint ez a vizsgálat lezárul, tájékoztatni fogjuk ügyfeleinket a részletekről az érintett autók vonatkozásában. Minden ügyfelünk továbbra is biztonsággal használhatja autóját a mindennapi életben.

Biztonságos-e az érintett SEAT gépjárművek vezetése?

Megerősítjük, hogy minden érintett gépjármű tökéletesen biztonságos és üzemképes. A vizsgálat csak és kizárólag a motorok károsanyag-kibocsátására vonatkozik.

Mit kell tennem, ha úgy vélem, hogy az én autómba is az érintett motorok egyikét szerelték be?

Amennyiben műhelyakció válik szükségessé, a tulajdonosok értesítést fognak kapni arról, hogy melyik márkaszervizbe vigyék az autójukat a megfelelő műszaki intézkedések elvégeztetése céljából. A Volkswagen AG garanciát vállal arra, hogy ez az Ön számára díjmentes lesz. Mindemellett jelenleg még fejlesztés alatt áll, de hamarosan elérhető lesz az Ön számára egy olyan keresőrendszer, mellyel meggyőződhet arról, hogy autója érintett-e, vagy sem.

Mennyibe kerül ez számomra?

A Volkswagen AG teljes felelősséget vállal, és amennyiben szükséges lesz bármilyen intézkedést hozni, akkor azok teljes költségét fedezi.

Az én járművem is a problémás motorral van felszerelve?

A Volkswagen AG jelenleg még vizsgálja, hogy vannak-e eltérések az európai károsanyag-kibocsátási normáktól, és amennyiben vannak, akkor mely járművek érintettek. Amennyiben műhelyakció válik szükségessé, úgy a tulajdonosok erről értesítést fognak kapni. A Volkswagen AG garanciát vállal arra, hogy ügyfeleinknek ez díjmentes lesz. 

Vásároltam egy új autót, amit még nem vettem át. Érintett az én autóm is?

Jelenleg az Európai Unióban forgalmazott minden, Euro 6 motorral szerelt új SEAT modell kivétel nélkül megfelel a jogszabályi rendelkezésnek.
Habár azt nem tudjuk megerősíteni, hogy az EA189 Euro 5 dízelmotorral felszerelt járművek nem felelnek meg a vonatkozó piaci előírásoknak, úgy döntöttünk, hogy az irányadó (spanyol) jogszabályoknak megfelelően, megelőző intézkedésként ideiglenesen felfüggesztjük minden olyan SEAT gépjármű értékesítését és átadását, melyet ilyen motorral szereltek fel. Magyarországon jelenleg kettő darab ilyen autó van, melyek átadását az importőr felfüggesztette.

Be kell vinnem az autómat, hogy átvizsgálják?

Nem, minden motor biztonságos, és üzemképes. 

Van-e olyan Euro 6 motor, ami szintén érintett?

Nincs. Jelenleg az Európai Unióban forgalmazott minden Euro 6 minősítésű motorral szerelt új SEAT modell kivétel nélkül megfelel minden jogszabályi rendelkezésnek. 

Folyik-e az EA189 Euro 5 dízelmotorral felszerelt SEAT gépjárművek értékesítése?

Ügyfeleink teljes megnyugtatása érdekében úgy döntöttünk, hogy megelőző intézkedésként ideiglenesen felfüggesztjük minden olyan SEAT új gépjármű értékesítését és átadását, melyet ilyen motorral szereltek fel.
Továbbá ezzel a motorral a jövőben nem kerül gyártásba új autó.

 

 

 

SEAT Bizalomépítő Intézkedés GYIK

Mit jelent a SEAT Bizalomépítő Intézkedés?

A Bizalomépítő Intézkedés bevezetésével a SEAT arról kívánja tájékoztatni a vevőit, hogy minden olyan panaszt kezelni fog, amelyre vonatkozóan megállapításra került, hogy az az EA189 típusú dízelmotorral rendelkező járművek vonatkozásában alkalmazott műszaki intézkedés végrehajtását követően, a motor valamely részével, illetve a kipufogógáz-kezelő rendszerrel kapcsolatban merült fel. A Bizalomépítő Intézkedés a műszaki intézkedés végrehajtásától számított 24 hónapos időtartamra szól, és csak olyan járművek részére biztosítható, amelyek a Bizalomépítő Intézkedés igénybe vételének időpontjában legfeljebb 250.000 km futásteljesítménnyel rendelkeznek (amelyik korábban bekövetkezik).

A SEAT eddig is, következetesen azt kommunikálta, hogy a műszaki intézkedés végrehajtása nincsen semmilyen hátrányos hatással az üzemanyag-fogyasztásra, a CO2 kibocsátásra, a motorteljesítményre, a forgatónyomatékra, a zajkibocsátásra, sem pedig a motor, illetve annak egyes részei élettartamára. Minden, a típusengedély szempontjából releváns érték változatlanul érvényes marad. A hatósági előírásoknak való megfelelőséget a szabályozó hatóságok kifejezetten megerősítették. Ez a megerősítés a kibocsátás-szabályozó rendszerek élettartamára, tartósságára vonatkozó előírásokra is kiterjed. A Bizalomépítő Intézkedés nincs hatással erre az állásfoglalásra.

A Bizalomépítő Intézkedéssel a SEAT egyértelmű jelzést ad arra vonatkozóan, hogy a frissítés nem gyakorol negatív hatást a jármű várható élettartamára. Ez a biztosíték arra hivatott, hogy megerősítse a vevők bizalmát a műszaki intézkedés helytállóságában, és hogy több járműtulajdonost buzdítson arra, hogy igénybe vegye a gépkocsijának szoftverfrissítésére biztosított lehetőséget.

Ügyfeleink hamarosan részletes információt kapnak a Bizalomépítő Intézkedés feltételeiről és tartalmáról a járművük márkájának megfelelő hivatalos márkaszervizektől.

Mit kínál a Bizalomépítő Intézkedés (Trust Building Measure; TBM) a fogyasztók számára?

A Bizalomépítő Intézkedés (TBM) keretében a SEAT arról tájékoztatja ügyfeleit, hogy minden olyan esetleges panaszra figyelemmel kíván lenni, amelyek az EA189 jelű dízelmotorral szerelt járművekkel kapcsolatos műszaki intézkedések, illetve a motor és a kipufogógáz-utánkezelő rendszer bizonyos elemeit érintően merülnek fel. A Bizalomépítő Intézkedés (TBM) a kipufogógáz-visszavezető (EGR), az üzemanyag-befecskendező és a kipufogógáz-utánkezelő rendszer összesen 11 komponensére terjed ki: lambdaszonda, hőmérsékletérzékelő, a kipufogógáz-visszavezetés átváltószelepe, kipufogógáz-visszavezető szelep, nyomáskülönbség-érzékelő, injektor, magasnyomású szivattyú, üzemanyag elosztóvezeték, nyomásszabályzó szelep, nyomásérzékelő és magasnyomású üzemanyag-vezetékek. A térítésmentes Bizalomépítő Intézkedés (TBM) az adott műszaki módosítás elvégzésétől számított 24 hónapig, illetve a Bizalomépítő Intézkedés igénybevételekor legfeljebb 250 ezer kilométer összesített futásteljesítményig érvényes (amelyik feltétel korábban teljesül). Mindemellett természetesen azokra a gépkocsikra is érvényes, amelyeken a szükséges műszaki intézkedést korábban már elvégezték.

A Bizalomépítő Intézkedés (TBM) nem befolyásolja a SEAT azon álláspontját, amely szerint a vonatkozó műszaki módosítások semmilyen negatív hatást nem fejtenek ki a motor és a kipufogógáz-utánkezelő rendszer tartósságára. Amint az illetékes hatóságok is megerősítették, a szükséges műszaki intézkedés minden vonatkozó előírásnak megfelel, és éppúgy nem befolyásolja hátrányosan az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást, mint a motor teljesítményét, maximális forgatónyomatékát és zajszintjét.

A Bizalomépítő Intézkedéssel (TBM) a SEAT további egyértelmű jelét kívánja adni annak, hogy a szoftverfrissítés nem jár a járművek tartósságát illető semmilyen negatív következménnyel. Az intézkedés célja az ügyfelek bizalmának erősítése a szükséges műszaki intézkedés kapcsán, továbbá hogy az ügyfeleket ezen műszaki intézkedések elvégeztetésére ösztönözze.

A Bizalomépítő Intézkedés (TBM) általános feltételeiről és terjedelméről az egyes márkák hivatalos márkakereskedői és szervizei szolgálhatnak részletes információval, amely tájékoztatások online is elérhetőek. Az ügyfelek természetesen levélben, e-mailben és telefonon is felvehetik a kapcsolatot az illetékes ügyfélszolgálattal.

Mely autómárkák biztosítják az ügyfeleik számára a Bizalomépítő Intézkedést, és mely modellek érintettek?

A Bizalomépítő Intézkedés vonatkozik minden Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda és Volkswagen Haszonjárművek márkájú modellre, amely EA189 típusú dízelmotorral rendelkezik, és amelyen végrehajtották a műszaki intézkedést.

Kik vehetik igénybe a Bizalomépítő Intézkedést?

A Bizalomépítő Intézkedést mindazoknak a SEAT márkájú gépjármű-tulajdonosoknak biztosítja a SEAT, akiknek a járműve EA189 típusú dízelmotorral rendelkezik, és akik járművük szoftverét a dízelüggyel összefüggésben a 23S1 számú visszahívási akció keretében frissíttették. A Bizalomépítő Intézkedés azon járművek tekintetében vehető igénybe, amelyek futásteljesítménye nem haladja meg a 250.000 km-t a Bizalomépítő Intézkedés igénybevételének időpontjában. A Bizalomépítő Intézkedés igénybevételének további feltétele, hogy a járműtulajdonos igazolja, hogy minden, a gépjárműgyártó által javasolt szerviz- és karbantartási szolgáltatás a jármű tekintetében elvégzésre került (azaz csak teljes szerviz-történettel rendelkező gépjárművek tulajdonosai számára biztosított ez a lehetőség).

A Bizalomépítő Intézkedés azon járműtulajdonosok számára is elérhető, akiknek a járműveik tekintetében a műszaki intézkedés már elvégzésre került, a műszaki intézkedés elvégzésének napjától kezdődően (feltéve, hogy minden egyéb, a Bizalomépítő Intézkedés igénybevételére vonatkozó feltétel is teljesül). A Bizalomépítő Intézkedést a jármű alvázszámához rendelik hozzá, és az a jármű értékesítése esetén az új tulajdonost is megilleti, a Bizalomépítő Intézkedés 24 hónapos érvényességi ideje alatt.

A Bizalomépítő Intézkedés a világ minden országában elérhető, kivéve az Amerikai Egyesült Államokat, Kanadát és Dél-Koreát, mivel ezen országok más szabályozás alá esnek.

Milyen alkatrészekre vonatkozik a Bizalomépítő Intézkedés?

A Bizalomépítő Intézkedés a kipufogógáz-visszavezető rendszeren, az üzemanyag-befecskendező rendszeren és a kipufogógáz utánkezelő rendszeren belül összesen 11 alkatrészre terjed ki: lambdaszonda, hőmérséklet-érzékelő, EGR átváltószelep, kipufogógáz-visszavezető szelep, kipufogógáz-visszavezetés nyomáskülönbség jeladó, injektor, nagynyomású szivattyú, hajtóanyag elosztóvezeték, nyomásszabályzó szelep, nyomásérzékelő, nagynyomású csővezetékek.

A Bizalomépítő Intézkedés bevezetése nem változtat semmit a SEAT álláspontján, miszerint a műszaki intézkedésnek semmilyen negatív hatása nincsen a motor, illetve egyes motoralkatrészek várható élettartamára. A szabályozó hatóságok megerősítették, hogy az alkalmazott műszaki intézkedések megfelelnek minden jogszabályi előírásnak, és nem gyakorolnak hátrányos hatást az üzemanyag-fogyasztásra, a CO2 kibocsátásra, a motor-teljesítményre, a forgatónyomatékra, sem pedig a zajkibocsátásra.

Melyek a Bizalomépítő Intézkedés igénybevételének feltételei?

A fentiekben ismertetett feltételeken kívül:

 1. a Bizalomépítő Intézkedés
  • kizárólag hivatalos márkaszerviznél kerülhet kiadásra, értékelésre vagy felhasználásra;
  • kizárólag a kipufogógáz-visszavezető rendszer, az üzemanyag-befecskendező rendszer és a kipufogógáz utánkezelő rendszer alábbi alkatrészeivel, vagy az azokon végzett munkával kapcsolatos panaszok tekintetében alkalmazható: lambdaszonda, hőmérséklet-érzékelő, EGR átváltószelep, kipufogógáz-visszavezető szelep, kipufogógáz-visszavezetés nyomáskülönbség jeladó, injektor, nagynyomású szivattyú, hajtóanyag elosztóvezeték, nyomásszabályzó szelep, nyomásérzékelő, nagynyomású csővezetékek;
  • nem fedezi a csereautó költségeket, közvetett kiadásokat, károk megtérítését, stb.
 2. feltéve, hogy
  • az érintett EA189 típusú motorral rendelkező gépjárművön elvégezték a 23S1 visszahívási akciót;
  • a jármű a SEAT által előírt időszakos karbantartási ütemtervvel, frissítésekkel és visszahívásokkal kapcsolatos előírásaival összhangban, azoknak megfelelően került szervizelésre;
 3. valamint azzal, hogy az alábbi esetekben a Bizalomépítő Intézkedés kifejezetten nem alkalmazható:
  • a jármű normális elhasználódásával járó értékveszteség esetei;
  • a tulajdonos, vagy egy nem hivatalos szervizpartner vagy viszonteladó nem szabályszerűen javította, szervizelte vagy egyéb módon kezelte a járművet (pl. nem eredeti alkatrészeket használt, stb.),
  • a jármű üzemeltetésével, karbantartásával, kezelésével kapcsolatos, pl. a használati utasításban feltüntetett előírások be nem tartása esetén;
  • a jármű harmadik személy közrehatása vagy egyéb külső hatások, pl. baleset, vihar, jégeső, árvíz, stb. miatt károsodott, és a panaszra okot adó körülmény erre vezethető vissza;
  • bármely panasz, amely azzal kapcsolatos, hogy hamuval telt meg a részecskeszűrő;
  • egyes alkatrészek járműbe való beépítése vagy a jármű átalakítása nem engedélyezett módon, pl. a motor teljesítményének illetve forgatónyomatékának mechanikai átalakítás nélkül történő megemelése a motor működését irányító elektronikus vezérlő egység (ECU) szoftverének módosításával (chiptuning),
  • a jármű nem rendeltetésszerű használata esetén, pl. motorsport versenyeken való részvétel, túlterhelés, stb.;
  • a járműtulajdonos nem jelentette be panaszát ésszerű időn belül;
  • a járműtulajdonos nem biztosított lehetőséget a SEAT számára, hogy ésszerű időn belül megoldást találjon a kialakult helyzetre.
Vonatkozik-e a Bizalomépítő Intézkedés az autómra akkor is, ha a szükséges műszaki intézkedést már korábban elvégezték?

Igen. Ahogyan fentebb jeleztük, a Bizalomépítő Intézkedés kiterjed minden ügyfelünkre, akinek az autóján a szükséges műszaki intézkedést már korábban elvégezték, arra a napra visszamenően, amikor ez megtörtént (feltéve, hogy a Bizalomépítő Intézkedés minden további feltétele teljesül).

Amennyiben Önnek olyan költségei merültek fel az érintett gépjárműve kapcsán, amelyekről megállapítható, hogy a szükséges műszaki intézkedésekkel állnak összefüggésben, a SEAT vállalja annak kivizsgálását, hogy a Bizalomépítő Intézkedés feltételei teljesülnek-e és ezeket a költségeket a SEAT átvállalja-e. Minden ilyen jellegű költségtérítési igényt 2017. december 31-e előtt a SEAT egy hivatalos márkaszervizéhez kell bejelenteni, abban az országban, ahol a beavatkozást elvégezték.

Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés