Szabadságunk alatt sokkal többször használjuk autónkat rövidebb utazásokhoz

Ötletek a gondtalan nyári vezetéshez

27.06.2019

Európát elérte a nyári hőhullám, és sokan kirándulnak a strandra vagy a vízpartokra  Ezekhez eljutni sokszor csupán néhány  percet vesz igénybe, de a közúti közlekedés biztonsági szakértői e rövid utazások veszélyeire figyelmeztetnek, különösen a vezetők figyelmének lazulása miatt. Számos tipikus nyári szokást el kell kerülni,  mert azok kockázatosak és bírságokat is eredményezhetnek. Az alábbiakban íme hét tipp a gondtalan nyári vezetéshez.

Sem strandpapucs, sem  fürdőruha: 

A tipikus strandviselet nem alkalmas autóvezetésre. A strandpapucs például csökkenti a vezető képességét a pedálok kezelésére, az be is akadhat a pedálokba, és megakadályozhatja a gépkocsi vezetőjét a megfelelő reagálásban.  A legtöbb európai országban a strandpapucs nincs  kifejezetten tiltva, de a strandpapucsban vagy mezítláb vezetés akár büntetést vonhat maga után,  mivel az korlátozhatja a lábak szabad mozgását. A járművezetőknek mindig olyan ergonomikus lábbelit kell viselniük, amelyben megfelelően tudnak vezetni.

A meztelen felsőtesttel való  vezetés  során (az Európai gépjármű Bizottság Alapítványa szerint a járművezetők 25 %-a így vezet) a biztonsági öv felhorzsolhatja a testbőrt. A jármű belsejében lévő hőmérséklet csökkentése érdekében a SEAT Műszaki Központja azt javasolja, hogy a légkondicionáló bekapcsolása előtt nyissa ki az ajtókat és az ablakokat egy percre, hogy kiszellőztesse a belső teret.

Az utasok száma feleljen meg az ülések számának:

Még ha az utazás távolsága csupán  néhány kilométerre  tehető, az ülések számánál  több embert szállítani veszélyes, mert valamelyik utasnak nem jut biztonsági öv,  vagy a gyermekek esetében   gyermekbiztonsági rendszer.

A járművezetőknek szükségük van megfelelő folyadékra is: 

Bár kimondottan  nem tiltott, vezetés közben az étkezés és az ital fogyasztás, az néha a figyelem elterelődését okozhatja. Természetesen az fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, amikor a hőmérséklet hirtelen  megemelkedik. Egy nagy-britanniai tanulmány azt mutatta ki, hogy a kiszáradt gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 8 pohár bort elfogyasztott járművezető. Ezért az a legjobb az, ha az ember indulás előtt, és az utazás alatt is rendszer időközönként iszik vizet. Ezen túl az olyan vezetőt segítő eszközök, mint például a fáradtság érzékelő, elemzik a gépkocsivezető viselkedését, és javasolják, hogy mikor szükséges szünetet tartani.

A nem megfelelő testtartás:

Tipikus látvány meleg napokon a közutakon, hogy valaki úgy vezet, hogy kiteszi a könyökét a gépkocsi ablakán, pedig ezt el kell kerülni. Először azért, mert csökkenti a járművezérlő képességet a gépkocsi irányítására, mivel nincs mindkét keze a  kormánykeréken. Másodszor azért, mert  ütközés esetén súlyos sérülés következhet be.  Egy másik rendkívül kockázatos testtartás az első ülésen ülő utasok esetében az, hogy a lábukat felteszik  a műszerfalra.  Ilyenkor baleset esetén  az első légzsák nemcsak hogy nem fogja megfelelően megtartani az utast, hanem akár testi sérülést is okozhat.

Strandtörölköző, napszemüveg, fényvédő ... és vezetői engedély:

Bármennyire is lazán szeret Ön utazni,  ügyeljen arra, hogy mindig Önnél legyenek a személyazonosító okmányai. A legtöbb európai országban, ha valaki vezetői engedély nélkül  vezet, az büntetést von maga után.

Fordítson elég időt arra, hogy megtalálja a legjobb parkolóhelyet:

A parkolás közvetlenül a  strand közelében néha rémálom lehet, de próbálja meg nem felidegesítenie magát. Ne feledje, hogy a kürtöt csak a baleset megakadályozására használhatja,  nem pedig a bosszúsága jelzésére. Miután talált egy  parkolóhelyet, az olyan vezetői segédprogramok, mint a Park Assist, a kormánykerék automatikus forgatásával segítenek Önnek könnyebben beállni a parkolóhelyre.  Mindig győződjön meg arról, hogy arra kijelölt területen parkol, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás komoly büntetést eredményezhet.

Nyári slágerek:

A SEAT az első autóigyár a világon, amely a Shazam alkalmazást beépíti az autóiba annak érdekében, hogy az bármelyik nyári slágert beazonosítsa. De ha túl magasra állítja a hangerőt, akkor azt kockáztatja, hogy nem hall más hangokat, mint amilyen például egy mentőautó  szirénája, vagy  egy másik jármű kürtje, ami veszélyes, és akár pénzbüntetéssel sújtható.