Egy padellegenda, egy CUPRA Ateca és egy kihívás

Mesteri ütés

02.08.2019

Barcelona, este hat óra. Fernando Belasteguín, ismertebb nevén "Bela", felkészül sportkarrierje egyik legnehezebb ütésére. Bela a padel legendás alakja, ő állt a leghosszabb ideig - megszakítás nélkül 16 éven keresztül - a sportág világranglistájának élén. Ennek ellenére még ő is beismeri a feladat nehézségét: "Amikor megkerestek a kihívással, úgy gondoltam, hogy lehetetlen. Most azonban nem tágítok innen, amíg nem sikerül."

További nehezítő tényező: Bela néhány gyakorló ütéssel melegíti a csuklóját miközben a kihívás helyszíne felé tart. Rövid időre megáll a közeli edzőteremben egy utolsó pillanatos felkészülésre, és közben a megfelelő ütésre koncentrál. Az átemelést tartják a legjobb ütéstípusának, azonban annak most semmi hasznát nem venné. "Olyan módon kell megütnöm a labdát, ahogyan még soha nem tettem" - foglalja össze. Amikor kilép a teraszra, megérzi a szelet, ez a kihívás egy újabb nehezítő tényezője. A tengerhez ilyen közel és ilyen magasságból egy hirtelen széllökés bizony még a legpontosabb ütés számára is komoly veszélyt jelent, ugyanis a labda tömege mindössze 56 gramm. Így arra is oda kell figyelnie, hogy a megfelelő pillanatot válassza a trükkös ütéshez.

A fizika és a biomechanika mesteri ismerete: Csönd. Bela nem habozik, hátrál néhány lépésnyit, hogy semmi ne akadályozza az ütését, feldobja a labdát a levegőbe, amely valamivel később találkozik az ütőjével. A labda 10 fokos szögben emelkedve, 54 kilométer/óra sebességgel repül, és három másodpercet zuhan, amíg meg nem érkezik az innen fentről olyan aprónak tűnő célhoz. Bela jogosan ünnepli a teljesítményét: "Figyelembe vettem a szelet is a labda röppályájának kiszámításakor, és elsőre sikerrel jártam. Ki gondolta volna, hogy 30 évnyi padel után egy új típusú ütést kell megpróbálnom, hogy helytálljak a CUPRA nekem címzett kihívásán?!"

"Egyszerűen lenyűgöző az, amit elért, hiszen számtalan tényező nehezítette a feladatot. Rendkívüli biomechanikai szabályozóképesség szükséges egy ilyen tetthez" - összegzi Enric Álvarez biofizikus. Ezt a hihetetlenül pontos, mesteri ütést is kirakhatja a már igencsak teli dicsőségfalára a padel legendás alakja. Azonban ezzel még közel sem ért véget Bela és a CUPRA mérkőzése: "Remélem, hogy megkeresnek egy újabb kihívással! Akármit is találnak ki, nézzük meg, hogy meg tudom-e csinálni." Kétség nem marad ezzel kapcsolatban, ugyanis a CUPRA a World Padel Tour (WPT, padel-világtornák) Hivatalos Nemzetközi Szponzoraként lép fel 2019-ben, valamint a WPT összes 2020-ban és 2021-ben megrendezendő padeltornájának partnere.

Döntő a pontosság két mestere között

Bela: Mindössze 22 évesen a WPT történelmének legfiatalabb világelső játékosa

CUPRA Ateca: Az új CUPRA márka első járműve.

Bela: A leghosszabb ideig - 16 éven keresztül - első helyen rangsorolt játékos

CUPRA Ateca: Hat különböző üzemmódban élvezhető kiemelkedő teljesítménye

Bela: 5 világbajnoki cím

CUPRA Ateca: 300 lóerő csúcsteljesítmény

Bela: 10 Ezüst Olimpia díj

CUPRA Ateca: Teljes egészében LED-technikájú fényszórók automatikus szabályozású fénykévével