Egészséges életvitel

Az egészséges életvitel hat hónapon belül javítja a fő egészségügyi mutatókat

28.11.2019

A SEAT, az IrsiCaixa, a Hospital Clínic, az ITAE Empresas és a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola tudósai bemutatták a MedCARS program, az úttörő jellegű globális tanulmány eredményeit az egészséges életmód multifaktorális változtatásáról. Kutatásuk kimutatta, hogy az egészséges szokások, például a mediterrán étrend és a testmozgás mindössze hat hónap alatt javítja a fontos egészségügyi mutatókat, ideértve a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket, az alvásminőséget, valamint a mentális és érzelmi egészséget.

Az elemzést a SEAT Egészséges Vállalat tudományos programjának keretében végezték el, és sikeresen megerősítette a mediterrán étrend, az életmódbeli szokások valódi átalakítása és a jobb egészségi állapot közötti közvetlen összefüggést. A kutatási eredményekkel a világ legnagyobb adatbázisát hozták létre a mediterrán étrenddel összefüggő mikrobiomákkal kapcsolatban, amely a jövőben további kutatásokat tesz lehetővé.

A teszteken az elmélet igazolásának céljából összehasonlították a 300 önkéntes alkalmazottból álló két csoport eredményeit, akik alapos orvosi vizsgálaton mentek keresztül, elemezték étkezési szokásaikat és az általuk végzett sport tevékenység mennyiségét. Hat hónapig egy csoport iránymutatást kapott életmódja javítására, ideértve a táplálkozással, az egészséges receptekkel, az életmóddal és a sporttal kapcsolatos tanácsokat; havi ajándékként pedig 5 liter olíva olajat, 30 gramm diót és egészséges szendvicseket kaptak a munkahelyen, illetve egészséges választékot érhettek el az automatákban. Hasonlóképpen kedvezményeket kaptak az egészséges alapanyagokat forgalmazó Veritas szupermarketekben, illetve előadásokon étrendbeli és pszichológiai segítséget nyújtottak számukra.

Dr. Patricia Such, a SEAT Egészségvédelmi és Biztonsági vezetője rámutatott, hogy "az iskolákkal együtt a munkahelyek lehetnek azok a nagy csoportos helyszínek, ahol hatékony intézkedéseket lehet tenni az egészség javítása érdekében. A tanulmány célja annak bemutatása volt, hogy a SEAT alkalmazottak életmódjába való beavatkozás, amely magában foglalja a mediterrán étrend előmozdítását, a fokozottabb testmozgást és az érzelmi egészség javulását, tulajdonképpen egészségi állapotuk jelentős javulásához vezet. "

A mintául szolgáló csoport viselkedésének hónapokig tartó elemzése után jelentős javulást tapasztaltak az intervenciós csoportban a szív- és érrendszeri kockázatokkal összefüggő tényezőkben, csökkent a testtömeg index és a derékkerület, javult a lipid profil, vagyis a szervezet zsír háztartása. Ugyancsak csökkentek a gyulladásos markerek, amelyek például összefüggenek az arteriosclerosis, azaz az érelmeszesedés kialakulásával. Ezenkívül a vizsgált csoport tagjai jobb mentálhigiénés mutatóval és jobb alvásminőséggel is rendelkeztek.