A CASA SEAT digitálisan megnyitja kapuit Barcelona városa és a világ előtt, a bemutatón láthatták a SEAT vezetőit, az FC Barcelona kapusát Marc ter Stegent és Lázaro Rosa-Violán belsőépítészt

A CASA SEAT kitárja kapuit a világ előtt

04.06.2020

A CASA SEAT most először tárja ki kapuit és bemutatja mindazt, amelyet az elkövetkező hetekben tervezett tényleges nyitás után kínál majd az érdeklődőknek. A digitális megnyitón a SEAT vezetői, az FC Barcelona kapusa, Marc ter Stegen és Lázaro Rosa-Violán belsőépítész is részt vett. A CASA SEAT épülete Barcelona szívében, a Paseo de Gracia és az Avenida Diagonal sarkán kapott helyet.

A CASA SEAT virtuális megnyitó keretében tárja ki kapuit a világ előtt, a 70 évvel ezelőtt Barcelonában létrejött márka számára mérföldkőnek számító esemény házigazdája pedig Ainhoa Arbizu újságíró. A hely készen áll arra, hogy a SEAT egyik stratégiai pilléreként a városi mobilitás mérceként szolgáló központja legyen. Ugyanakkor tökéletes környezetként szolgál a CUPRA számára is, amely itt mutathatja be és népszerűsítheti új termékeit. Röviden összefoglalva, a márka most bemutatott élményközpontja szolgál helyszínként minden olyan projekt bemutatásához, amelyet Barcelona vibráló mobilitási és városi kultúrája ihletett.

A SEAT elnöke, Carsten Isensee szerint "Barcelona már 1950 óta a SEAT otthona és azóta segíti, hogy a márka megítélése javuljon a nagyközönség és a nagyvilágból érkező látogatók körében. A városközpontban létesített új főhadiszállás pedig sok más egyéb mellett képet ad a vállalatnak a mobilitás területén betöltött jövőjéről is."

A SEAT értékesítési és marketing területekért felelős alelnöke és a CUPRA vezérigazgatója, Wayne Griffiths hangsúlyozta, hogy "a CASA SEAT jól illusztrálja a márka jelenlegi kapcsolatát ezzel a fantasztikus várossal. A márka élményközpontja Barcelona szívében teret ad az ügyfeleknek és a város lakóinak, hogy megismerkedhessenek a SEAT és a CUPRA világával és itt bemutathatjuk a legprogresszívebb projektjeinket is. Tulajdonképpen itt az emberek megtapasztalhatnak mindent, amit a vállalat és a márka elkötelezetten képvisel."

Christian Stein, a SEAT kommunikációs vezetője és a SEAT illetve a Volkswagen-csoport spanyolországi intézményi kapcsolatokért felelős főigazgatója úgy látja, hogy "ez a hely szolgál majd az ötletek, a kreativitás és az üzleti megoldások megosztására, amely a média és a különböző intézmények képviselőit is szívesen fogadja. Egy hely, ahol körbejárhatjuk a mobilitás kérdéskörét, ahol a városi igényeket megfogalmazhatjuk és ahol az együttműködés és a nyitott innováció révén kreatív megoldásokat találhatunk ezekre."

"A megfelelő hely", ahol a városi mobilitás legújabb trendjeit megismerheted

A virtuális bemutató résztvevői elsőként nyerhetnek bepillantást a 2.600 négyzetméter területű CASA SEAT világába. Az egész hely azzal a céllal készült, hogy a jövő mobilitásának újragondolásához központi teret kínáljon és így lehetőséget adjon a jelen kihívásainak kezelésére a különböző résztvevőkkel együttesen alkotott megoldások révén. "A városi mobilitás gyorsan változik, a koronavírus járvány hatása miatt most ez még inkább igaz. Az elmúlt két évben a SEAT olyan mikromobilitási eszközök fejlesztését támogatta, amelyek ezekhez az új körülményekhez alkalmazkodnak. Stratégiai helyzetéből adódóan a CASA SEAT biztosítja azt az inspirációt, amely a fejlesztésükhöz szükséges számunkra." - véli a SEAT városi mobilitás területéért felelős igazgatója, Lucas Casasnovas.

Az összekapcsolódás és az ötletek cseréjének népszerűsítésére a CASA SEAT olyan programot kínál, amelyben helyet kapnak többek között a mobilitással, a fenntarthatósággal, a technológiával és az üzleti kérdésekkel összefüggő beszélgetések, műhelymunkák és különböző kulturális események. "A jövő mobilitása közvetlen kapcsolatban áll majd a városi kultúrával. Ezért úgy véljük, hogy a CASA SEAT tökéletes találkozóhelyként szolgál mindkét világ számára." - hangsúlyozza a CASA SEAT igazgatója, Gabriele Palma.

A jövő lüktet Barcelona szívében

A jövőbeni SEAT és CUPRA modellek, illetve a Városi Mobilitás részleg minden újdonsága helyet kap a CASA SEAT épületében, egészen pontosan annak a második emeletén, ahol a leginkább őrzött titok, a CASA SEAT Concept Lab található. Itt dolgoznak majd a vállalat tervezői az új modellek kezdeti fázisain. A Concept Lab műhelyében fejlesztik a leginnovatívabb ötleteket, amelyeket Barcelona vibráló és élénk életstílusa ihletett. A CASA SEAT látogatóit lenyűgözik majd az első emeleten található bemutatóterem innovatív valós és digitális élményei. Itt láthatók a SEAT és a CUPRA legújabb modelljei is, csakúgy, mint a vállalat legújabb városi mobilitási megoldásai.

A CUPRA márkanagykövete és az FC Barcelona futballistája Marc ter Stegen is részt vesz a bemutatón. "Nagyon izgalmas, hogy a márka, amelyet világszerte képviselek egy ilyen kivételes helyszínen, Barcelona szívében alkotta meg ezt a helyet. Olyan hely ez, amelyet biztosan én is gyakran felkeresek, hogy tájékozott legyek a CUPRA világának legújabb fejlesztéseit és modelljeit illetően."

Ikonikus épület, amelyet Carlos Ferrater tervezett

A neves építész, Carlos Ferrater és irodája, az Office of Architecture in Barcelona (OAB) dolgozott a CASA SEAT otthonául szolgáló épület áttervezésén. Az átalakítás célja volt, hogy az épület - emblematikus helyének köszönhetően - találkozási pontként és bemutatóteremként szolgáljon a városban. Mivel az épület két különálló egységre tagolódott, így lehetőség nyílt egy, a Paseo de Gracia és az utca túloldalán található Pompeia templom közötti átjáró létrehozására is.

Ferrater elképzelése úgy tekint a CASA SEAT épületére, mint egy központi találkozóhelyre a városban. Éppen ezért a tervező megerősítette az utcai oldalpilléreket, szabaddá téve a sarokrészeket és kisimítva ezzel a homlokzat szögeit. Ennek a három módosításnak az eredményeképpen jött létre a lekerekített, folyamatos homlokzat, amely egy egyedi, nyitott és barátságos megjelenést kölcsönzött az épületnek. Ezt a képet erősítik az egyedülálló, ívelt bronz szitanyomat bevonatú üvegablakok, amelyek az épület transzparens jellegét hangsúlyozzák. Így mindenki, aki elhalad mellette egyértelműen látja annak karakterét és kulturális szerepét. A CASA SEAT épületében találhatók a legnagyobb ívelt üvegablakok Spanyolországban, amelyek jó eséllyel Barcelona vizuális jelképévé válnak majd. Összességében a CASA SEAT épülete kortárs újraértelmezése a Barcelona Eixample kerületében található jellegzetes épületeknek. Egy épület, amely Barcelona városépítészetét ünnepli, ugyanakkor átemeli azt a jövőbe.

Belső kialakítás, ahol rögtön otthon érzed magad

"Élvezd a teret, mintha a sajátod lenne" az üzenete a Lázaro Rosa-Violán vezette stúdió által megálmodott belső térnek. A belsőépítész szerint "ez egy dinamikus, folyton változó tér, amelynek szerves része a formatervezés." Egy otthonos hely, amely láttatja a SEAT és Barcelona városának kapcsolatát és az ehhez a nyitott, modern, kreatív és inspiráló városhoz kapcsolódó értékeket.

Lázaro Rosa-Violán és irodája olyan belső kialakítást álmodott meg, amely gazdag palettáját alkalmazza a telített rozsda, világoszöld és kék színeknek, amelyekkel még dinamikusabb és hívogatóbb teret hoztak létre. A színek telítettsége lehetővé tette, hogy még inkább kihangsúlyozzák a helyi alapanyagok minőségét, mint amilyen a négy szinten különböző struktúrákban alkalmazott mikrocement. Ez a fa megoldásokkal együtt modern, mégis barátságos karaktert kölcsönöz a CASA SEAT számára.

Kiemelt szerephez jut a térben a fény. Egyik oldalról Barcelona fényei, amelyek a motoros vezérlésű árnyékolóval szerelt, hatalmas üveghomlokzaton keresztül ömlenek be az épületbe. Ennek a rendszernek hála fenntartható épületté válik a CASA SEAT, hiszen az árnyékolással egyúttal a légkondicionálási igények is csökkennek. Másrészről pedig a belső tér fürdőzik a dizájn és antik lámpákból jövő, átgondoltan irányított fényben, amely meleg és vendégszerető hangulattal ruházza fel a teret. A kettő ötvözése számos figyelemreméltó megoldást is lehetővé tett, mint például a rugós székek és a falfestmények elhelyezését, amelyek - akár dekorációs szerepet töltenek be, akár kötődnek valahogy a mozgáshoz és a gépekhez - kapcsolatot teremtenek a környezet és az autóipar világa között.

Gasztronómia Ametller Origin módra: egy újabb érv, hogy miért tökéletes találkozóhely a CASA SEAT

A CASA SEAT szintén otthont ad az Ametller Origen által üzemeltetett kávézó-étteremnek, ahol a konyha a mediterrán étrendet követve elsősorban szezonális termékekre épül. Így az étterem válik az épület egyik vonzerejévé, köszönhetően gasztronómiai kínálatának, amelyet az egészséges táplálkozás, a fenntarthatóság és az ár/érték arány határoz meg. Szintén az alsó szinten találunk egy nagy területet, ahol kényelmesen beszélgethetünk, szemügyre vehetjük a vállalat legújabb tanulmányautóit vagy a fiatal és feltörekvő vállalatokkal együtt elmerülhetünk az új projekteken való közös ötletelésben a közösségi irodarészen.

 

Városi kultúra, innováció és tehetség: a legfontosabb pontok a CASA SEAT programjában

Ahhoz, hogy beilleszkedjen a város kulturális, művészeti és üzleti ökoszisztémájába, a CASA SEAT olyan eseménynaptárt állított össze, amelyben a városi kultúrát, mobilitást, fenntarthatóságot és technológiát érintő beszélgetések, koncertek, műhelymunkák is helyet kaptak.

A CASA SEAT elkötelezett az iránt, hogy a tényleges kapunyitásig is innovatív és fontos témákat kínáljon az emberek számára, így olyan digitális eseményeket kínál, amelyeket bárki követhet a www.casa.seat oldalon. Itt már a korábban lebonyolított események is megtekinthetőek, például a MIT városi mobilitási igazgatójának, John Moavenzadehnek az április végén tartott előadása a koronavírus járványnak a mobilitás jövőjére gyakorolt hatásáról. De az érdeklődők megtalálják azt a digitális beszélgetést is, ahol a filmrendező Isabel Coixet és Carlos Ferrater elemzik a mozi és az építészet világának kapcsolatát.