A vállalat 65%-kal csökkentette a termeléssel kapcsolatos széndioxid kibocsátást

A SEAT 2010 óta 43%-kal csökkentette a termelés környezetre gyakorolt

05.06.2020

A SEAT elkötelezett a környezetvédelem  iránt, és 2019-ben is aktívan ténykedett annak érdekében, hogy  fokozatosan csökkentse  a tevékenységéből  a környezetre eredő hatást. A SEAT ennek következtében 43%-kal csökkentett öt fő mutatót, amelyek  a termelésnek  a  környezetre gyakorolt hatását jelzik, beleértve az energia- és vízfogyasztást, a hulladék termelést, az illékony szerves vegyületeket és a széndioxidot. Ilyen módon a vállalat jelentős lépést tett a 2025-re kitűzött célok elérése felé annak érdekében, hogy  a termelés környezetre gyakorolt hatását  2010-hez képest 50%-kal csökkentse.

 

Mióta  a SEAT egy teljes évtizeddel ezelőtt megkezdte környezetvédelmi offenzíváját,  a társaság az energia fogyasztást 26%-kal, a víz fogyasztást pedig 32%-kal csökkentette, 58%-kal javította a hulladékgazdálkodást, illetve 23%-kal csökkentette az illékony szerves vegyületek kibocsátását. Ezen túl  a cég  65%-kal csökkentette a termelésből származó széndioxid kibocsátást. 2019-ben a vállalat 27 millió eurót fektetett be környezetvédelmi programokba.

Dr. Christian Vollmer, a SEAT termelésért és logisztikáért felelős alelnöke rámutatott, hogy "a SEAT egyértelműen elkötelezett a környezetvédelem  iránt. Ezért dolgozunk évek óta azon, hogy üzleti tevékenységünk  környezetre gyakorolt hatásait a lehető legkisebb mértékre csökkentsük. 2010 óta 43%-kal csökkentettük e hatást a környezetre, és  65%-kal csökkentettük a termelésből származó széndioxid kibocsátást. Célunk az, hogy napról napra tovább javítsuk e mutatókat azért, hogy hozzájáruljunk bolygónk védelméhez."

38,5%-kal kevesebb hulladék egy év alatt

2019-ben a vállalat olyan intézkedések végrehajtására összpontosított, amelyek kevesebb hulladékot eredményeznek, és hatékonyabban kezelik a gyártás során keletkező hulladékot. Ennek megvalósítása céljából a termelési szakaszban átfogó megközelítésen alapuló intézkedéseket hajtottak végre a hulladék termelésének minimálisra csökkentésétől az azt követő újrahasznosításig. Ennek eredményeként a SEAT csupán egyetlen év alatt 38,5%-kal csökkentette a hulladékok mennyiségét, és így ezen a téren 2010 óta 58%-os csökkentést ért el, amit jól mutat, hogy az ártalmatlanításra szánt hulladék minden egyes legyártott gépkocsi esetében két kilóval csökkent.

Főbb  kezdeményezések 2019-ben

A 2019-ben alkalmazott intézkedések legfontosabb elemei a termékcsomagolás és az ártalmas anyagok csökkentése, illetve a hulladék szétválasztásának és kezelésének javítása a visszanyerés garantálása érdekében. Mindezek mellett folyik a műanyag palackok lecserélése a dolgozóknak átadott újra felhasználható palackokra azért, hogy segítsenek évente 22 tonna műanyagot "megspórolni".

2019-ben a gépkocsigyártó számos olyan programot kezdett meg, amelyek célja a széndioxid kibocsátás csökkentése, a nagyobb energia hatékonyság elérése, olyan esetekben, mint például az energia visszanyerése a festék-szárító kemencék kéményeiből.  Ennek eredményeként a földgáz fogyasztás 11,7 GWh-os évi megtakarítást eredményez, ami megközelítőleg azonos   2.400 spanyol háztartás egy egész éves  földgáz fogyasztási  igényével. Ennek a tervnek köszönhetően évente már 2.400 tonnával kevesebb széndioxidot  bocsátanak ki.

A festéküzemben is számos sikeres kezdeményezést valósítottak meg, ide értve a járművek festésében használt víz újrafelhasználását. Ebben a programban a víz leválasztása és megtisztítása után teljesen zárt körben visszatér a folyamatba.

Ezen túl  a biodiverzitás megőrzése céljából a vállalat alkalmazottai fákat ültettek a Llobregat folyó Barcelona melletti deltájába. Ez a kezdeményezés a Llobregat Delta élőhely helyreállítási projekt részét képezi. Ez  a hely a SEAT két gyártóüzeméhez, az SEAT Barcelona és a SEAT Componentes-hez közeli helyen található.

Környezetvédelmi elkötelezettség

A környezeti dimenzió a SEAT fenntarthatósági stratégiájának egyik sarokköve. Ennek keretében 2010-ben elindult az Ecomotive Factory program. Ennek a tervnek a célja, hogy  a lehető legkisebbre csökkentsék  a SEAT martorelli gyárának  környezetre gyakorolt hatásait. Napjainkban  bolygónk védelme   még nagyobb jelentőségre tesz szert a Move to Zero (Elmozdulás a Nulla -környezeti hatás-felé) globális vállalati program keretében, amelynek az célja, hogy minimálisra csökkentse az összes mobilitási terméknek és megoldásnak a környezetre gyakorolt hatásait azok  életciklusa során, az alapanyagok beszerzésétől  a termelésen át azok hasznos felhasználási idejének végéig. Ez érintetlenül megőrzi az ökoszisztémákat, és pozitív hatást gyakorol a környezetre és a társadalomra. A "Elmozdulás a Nulla -környezeti hatás-felé" program összhangban van a vállalat és a Volkswagen-csoport fenntarthatósági elkötelezettségével, a Párizsi Megállapodásban meghatározott környezetvédelmi célok elérése érdekében. A közös hosszú távú elképzelés az, hogy 2050-ig szén-dioxid-semleges vállalat legyen, és a gyártás speciális területén 2025-ig 2010-hez képest 50%-kal csökkentse a környezetre gyakorolt hatását.