A tudatosság olyan fegyelem, amely segít az embernek jobban éreznie magát, és hozzájárul a hatékony, biztonságos vezetéshez

Tudatosság és autóvezetés

26.08.2020

Amikor az emberek visszatérnek a munkába, a stressz az élet újabb velejárójává válik, és a  rohanás kihat a hangulatunkra. Így az autózás  ideális időszak lehet az idegek megnyugtatására, az agy működési sebességének csökkentésére,  és arra, hogy a vezetésre összpontosítsunk.  Hogy hogyan? Tudatossággal.

Teljes figyelem.  "A tudatosság arról szól, hogy az agyat  megtanítjuk arra,  hogy egyetlen funkcióra összpontosítson, hogy a teljes figyelmet ennek szentelhesse" - magyarázza Emmy Smit pszichológus,   az ITAE Empresas tudatossági képesség fejlesztője, a SEAT Egészségügyi és Rehabilitációs Központjának (CARS) munkatársa. Ezt meg lehet tenni, amikor  a  napi feladatokat végezzük el, így   például vezetés közben, azért, hogy ezek a feladatok kevésbé mechanikusak és inkább élvezetesebbek legyenek. "Fiziológiai szinten a tudatosság az idegrendszer pozitív érzelmekkel kapcsolatos területeit ösztönzi, növeli a szerotonin és az endorfinok kiválasztódását, és megváltoztatja az agyi tevékenység térképét" - mondja Smit.

Nagyobb hatékonyság és biztonság. A tudatosság  alkalmazásával nagyobb figyelmet tudunk fordítani a vezetésre,  és így csökkenthetjük a balesetek kockázatát (a spanyol közlekedési minisztérium szerint a halálos balesetek 30% -át a figyelem elterelés okozza,). Ezen felül a hatékonyabb vezetéssel csökkentjük a CO2 kibocsátást, üzemanyagot és pénzt takaríthatunk meg. Dr. Gerhard Lux, a SEAT  hibrid és elektromos hajtás fejlesztéséért felelős munkatársa, úgy  véli, hogy  "ha az ember koncentrál, akkor a fékezésre  már előre számít a sebesség csökkentésével ".

A hatékonyság még nagyobb az olyan modellekben, mint az új SEAT Leon PHEV, vagy az eTSI, mivel alacsonyabb a kombinált fogyasztásuk, amely az autópályán stabil haladási sebesség esetén csökken. Emellett a nagyobb hatékonyság abból is ered, hogy  az eTSI  a fékezés során visszanyeri az energiát, és ez által a motort elektromos rásegítéssel  támogatja.

Az ideális környezet. A harmonikus tér ösztönzi a nyugalmat. Ebben a tekintetben a jó világítás életbevágóan fontos. Az új SEAT Leon harmonikus teret biztosít a körbefutó környezeti fénynek köszönhetően, amely mind erősségében, mind árnyalatában testre szabható. Ez a fény a két első ajtón és a műszerfal tetején egyfajta ívet alkot. Mindezen túl, "ha az ember érzi  a saját ki- és belélegzését, az elősegíti, hogy ismét a vezetésre figyeljen, és ez kiegyensúlyozó hatással van az  idegrendszerre" - mondja Smit. Ehhez szellőztetett, hűvös hely, belső tér szükséges. A Climatronic funkció a levegőminőség-érzékelő és légkondicionáló rendszereknek köszönhetően érzékeli a túlzott  szennyeződést, és megtisztítja a levegőt.

A boldogság ergonómiája. "Az ember elméje  és teste szorosan kapcsolódik egymáshoz - a gondolatok és az érzelmek befolyásolják a testtartást, ami viszont közvetlenül befolyásolja azt is, hogyan gondolkodik és hogyan érzi magát" - hangsúlyozza Smit. Ezért az ülések ergonómiája kulcsfontosságú. A SEAT-nál az üléseket úgy tesztelik egy géppel, mintha  egymás után 20.000-szer "szállna be  és ki" az autóból.

 

Összekapcsolódás a belső énnel. A tudatosság  lehetővé teszi, hogy erősítse  kapcsolatát a környezetével azáltal, hogy azt összekapcsolja a belső énjével.  Az autóban a SEAT Full link technológia elősegíti a mobil telefon és az autó fúzióját annak biztosítása érdekében, hogy a gépkocsivezetők hozzáférhessenek "személyes világukhoz" (térképek, zene, üzenetek ...) anélkül, hogy ez elvonná figyelmüket a vezetéstől. Ebben az értelemben "az új Leon képernyőjét   magasan helyezték el, hogy minden látható legyen, és a felhasználó keze ügyében legyen" - magyarázza Dani Molina, a SEAT felhasználói felületeinek formatervezési vezetője. Ilyen módon, legfeljebb két kattintással a gépkocsivezető figyelheti autójának állapotát anélkül, hogy figyelmét elvonná a vezetéstől.

10 tudatossági gyakorlat, amelyeket elvégezhet az autójában

Emmy Smit, a SEAT CARS egyik munkatársa, néhány tudatosság-fejlesztő gyakorlat elvégzését javasolja arra, mielőtt beszállna a kocsiba, amikor már a kocsiban tartózkodik,  és amikor kiszállt a kocsiból.

1. Beszállás előtt figyelje meg  érzelmi állapotát és fáradtságának szintjét, és legyen tisztában úticéljával és azon szándékával, hogy rohanás nélkül élvezhesse a vezetést.

2. Amikor beszállt a gépkocsiba, vegyen néhány mély lélegzetet,  érezve, amint a levegő az orrán át bejut, majd távozik a szervezetéből.

3. A biztonsági öv bekapcsolása után legyen tisztában a testtartásával, keze legyen  a kormánykeréken és teste tapadjon az üléshez.

4. Amikor előjönnek a vezetéshez   nem kapcsolódó  témák,  gondolatok,  vagy ha kísértést érez arra, hogy ránézzen a telefonjára, szándékosan összpontosítsa figyelmét ismét az útra, a jelzőtáblákra és a hangokra.

5. Legyen kedves a többi gépkocsivezetővel, hogy jobban élvezhessen egy biztonságos utazást.

6. A piros lámpa, vagy a forgalmi dugó lehetőséget kínál egy rövid szünetre, hogy tudatosan lélegezzen, és ismét a jelen pillanatának élvezetére összpontosítson.

7. Amikor megérkezik rendeltetési helyére, várjon egy pillanatot, mielőtt kiszállna az autóból, és élvezze a csendet.

8. Figyelmét ismét koncentrálja testének fizikai állapotára,  és vegye figyelembe azokat az érzéseket, amelyeket az utazás Önnek fiziológiai szinten okozhatott.

9. Gondoljon arra, hogy az utazás Önnek élvezetet okozott, vagy inkább stresszt? Mit csinálna másképp, ha legközelebb vezeti az autóját?

10. És ha kedve tartja, szánjon rá néhány percet arra, hogy örüljön a biztonságosan  érkezésnek.