A vállalat egy új, 3 000 négyzetméteres létesítményt épített azzal a céllal, hogy a jövő járműinek gyártása előtti összes folyamatot egyesítse

A SEAT átalakítja Prototípus Fejlesztési Központját és a 3D nyomtatásra fókuszál

27.08.2020

A folyamatos innováció elkötelezett híveként a SEAT nemrég a márka martorelli üzemének szívében található Prototípus Fejlesztési Központjának (PFK) átalakításába kezdett. A vállalat a 3-as üzemrészben alakított ki egy új, 3 000 négyzetméteres épületet, ahol egy helyen történik majd az új modellek sorozatgyártását megelőző minden folyamat és tevékenység. Az új megmunkáló berendezések rendelkeznek virtuális valóság alkalmazásokkal és hatalmas teret kínálnak a 3D Printing Lab szekció további gyártási projektjeihez. Érdemes kiemelni azokat a csúcstechnológiát képviselő nyomtatókat, amelyeket a prototípusok és előszériás modellek fejlesztésénél a legkorszerűbb részek nyomtatásához használnak, szem előtt tartva a jövőbeni modellbevezetéseket.

Az új épület szintén helyet ad a gyártástervezés helyiségének, ahol a különböző vállalati területek, mint például a kutatás és fejlesztés, a minőségbiztosítás, a folyamattervezés, a gyártás és a Prototípus Fejlesztési Központ több, mint 250 szakembere közösen dolgozik azon, hogy a közeljövő termékeit analizálja és tovább, illetve a folyamatok és az erőforrás gazdálkodás hatékonyságát fokozza. Ennek érdekében új technológiákat - mint például a virtuális valóság - alkalmaznak, a sorozatgyártás különböző folyamatait modellezik, a 3D nyomtatás és más, az Ipar 4.0 - hoz köthető technológiákat használnak.

"Prototípus Fejlesztési Központunk átalakítása lehetővé teszi számunkra, hogy maximális hatékonysággal dolgozzunk új modelljeink fejlesztésén és bevezetésén." - nyilatkozta Anabel Andión, a SEAT Prototípus Fejlesztési Központjának vezetője. "Már több, mint 30 éve dolgozunk a virtuális valóság és a 3D nyomtatás technológiájával. Ezekkel az új létesítményekkel és a központ egységesítésével kívánunk minden eddiginél többet befektetni a jövő autóinál alkalmazható digitális és elektronikai megoldások fejlesztésébe."

Jövőbe tekintő, csúcsteljesítményű központ

2007-es létrehozása óta a központ hídként köti össze a vállalat kutatási és fejlesztési részlegét és a gyártással foglalkozó egységeket. Ez az a hely, ahol a virtuális világ valósággá válik. Tizenhárom éves története során összesen 13 koncepcióautó fejlesztésének adott otthont, többek között itt született az IBE (2010), a Cupster (2014), a Leon Cross Sport (2015) és a CUPRA Ateca (2018) koncepciója is. Napjainkig 5 235 előszériás modellel, illetve 2 472 teszt prototípussal és 224 műszaki modellel dolgoztak itt.

A mostani átalakításnak köszönhetően - amely része a vállalat által a közelmúltba bejelentett, 5 milliárd euróra rúgó befektetési tervnek - a Projekt Fejlesztési Központ most 18 000 négyzetméteren a legmodernebb létesítményt kínálja a martorelli üzem szívében annak a 250 mérnöknek és műszaki szakembernek, akik az új modellek fejlesztésén dolgoznak, kiemelt figyelemmel követve a vállalat egyik legfőbb pillérét jelentő elektrifikáció területét.

Az új, virtuális valóságra, additív eljárásokra és 3D nyomtatásra fókuszáló központtal a SEAT tovább erősíti az intelligens gyártás területén betöltött vezető szerepét. Megerősíti továbbá elkötelezettségét az innováció és az Ipar 4.0 irányába történő folyamatos törekvés mellett.