A cél a „Glória” vihar által okozott környezeti hatások enyhítése és a biodiverzitás megőrzése Európa egyik legnagyobb természetvédelmi területén

A SEAT és a Volkswagen-csoport helyreállítja az Ebro-delta Természetvédelmi Park ökoszisztémáját

18.01.2021

• A cél a "Glória" vihar által okozott környezeti hatások enyhítése és a biodiverzitás megőrzése Európa egyik legnagyobb természetvédelmi területén

• A projekt, amelyet a SEO / BirdLife civil szervezettel együttműködve két éven keresztül valósítanak meg, egymillió eurós beruházás

• A helyreállítás középpontjában a Riet Vell madárrezervátum és más biológiai gazdagsággal rendelkező part menti ökoszisztémák állnak

Ez a kezdeményezés bizonyságot tesz a SEAT és a Volkswagen-csoport elkötelezettségéről a környezetvédelem és környezete fejlesztése iránt

A SEAT és a Volkswagen-csoport szilárdan elkötelezett a környezetvédelem és bolygónk védelme mellett. E küldetés részeként beindítottak egy projektet az Ebro-delta biológiai sokféleségének helyreállítása és megőrzése céljából. A cél a "Glória" vihar által 2020 elején okozott károk enyhítése és a Földközi-tenger nyugati részén található legfontosabb vizes élőhely legsúlyosabban érintett területeinek helyreállítása. A kezdeményezés, amelyet a SEO / BirdLife civil szervezettel együttműködve valósítanak meg, egy millió eurós beruházás és két éves időtartamot vesz igénye.

Egy évvel ezelőtt, 2020 januárjában a Glória vihar rendkívül nagy pusztítást és jelentős környezeti károkat okozott az Ebro-deltában. A tenger csaknem 3 000 hektár rizsföldet öntött el, teljes strandokat árasztott el, veszélyeztetve a 360 madárfajt, amelyek az Ebro deltáját Európa egyik legváltozatosabb természetvédelmi területévé teszik. A SEAT és a Volkswagen-csoport helyreállítási projektje hozzájárul a partmenti természetes élőhelyek védettségi állapotának javításához, és megelőzési projekteket indít be, hogy megerősítse e területek biztonságát, illetve felkészítse őket a jövőbeni szélsőséges időjárási eseményekre. A térség rehabilitációja segíteni fogja a zöld munkahelyek létrehozását, illetve hozzájárul a térség helyi gazdaságainak megőrzéséhez is.

Edgar Costa, a SEAT fenntartható fejlődésért felelős vezetője hangsúlyozta: "a "Glória" vihar bebizonyította, hogy a klímaváltozás hatásai valósak, ezért a cselekvés idejének is annak kell lennie. A SEAT-nál már 43% -kal csökkentettük a gyártásból eredő környezeti hatásokat, és 2050-re szeretnénk elérni a nulla mértékű környezet-szennyezési lábnyomot . A biológiai sokféleség védelme és az Ebro-delta ökoszisztémájának helyreállítása egy további lépést jelent a környezet védelme iránti elkötelezettségünkben, ugyanakkor jelzi a társadalom és a környezet iránti felelősségünket, amelyben élünk és cselekszünk." - tette hozzá Edgar Costa

Ralf Pfitzner, a Volkswagen-csoport fenntartható fejlődésért felelős vezetője hozzátette: "A Volkswagen-csoport elő akarja mozdítani a biodiverzitást, csökkenteni a széndioxid kibocsátást és védeni szeretné természeti erőforrásainkat. Ezért egész Európában, mindenütt támogatunk ökológiai projekteket. Az Ebro-delta projektje különösen lenyűgöző. Először is azért, mert ez az egyedülálló európai táj lélegzetelállító szépségű! Másodszor azért, mert a SEO / BirdLife magas szintű szakértelemmel és szenvedéllyel dolgozik a terepen. "

A SEO / BirdLife ügyvezető igazgatója, Asunción Ruiz elmondta: "A klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenése egzisztenciális veszélyt jelentenek az emberiségre. Egészségünk, gazdaságunk és a következő generációk jövője forog kockán. Az Ebro-delta, a Földközi-tenger nyugati részén található legfontosabb vizes élőhely stabil ökológiai állapotának helyreállítása hozzá fog járulni a Natura 2000 hálózat ökoszisztéma szolgáltatásainak helyreállításához, amelynek értékét évi 200-300 milliárd euróra tartják. A Delta esetében ezek a szolgáltatások az élelmiszer-erőforrások - rizs, hal és kagylófélék - megőrzését, a tengeri kiáradás megelőzésével a viharok elleni védelmet, illetve mint fontos szénelnyelő, az éghajlatváltozás mérséklését jelentik, és többek között fontos turisztikai erőforrást képeznek. Ennek a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek a helyreállítása, ami az Ebro-deltában valaha is megvalósított egyik legnagyobb magán beruházás, nem csak az élelmiszer-, a biztosítási és az idegenforgalmi ágazatban fogja a várható jövőbeni veszteségeket csökkenti, hanem kiváló minőségű zöld munkahelyeket is teremt a lakosok számára, illetve a Glória vihar után nagyobb stabilitást biztosít a helyi gazdaságok számára is. "

A helyreállítási projekt konkrétan a Riet Vell-i madárrezervátum védelmére, valamint egyes partmenti területek javítására összpontosít, amelyeket a tengerszint emelkedése fenyeget. E térségekben a számos intézkedést vezetnek be az ökológiai funkciók és szolgáltatások helyreállítása érdekében, különös tekintettel azokra, amelyek az emelkedő tengerszint hatásainak visszaszorításához és az élőhelyek helyreállításához kapcsolódnak, és amelyek elősegítik a víz altalajba történő csatornázását. Ezenkívül megvalósul az Ebro deltában található SEO Birdlife Önkéntesek Otthonának rehabilitációja is, valamint természetvédelmi kampányokat és képzési programokat is végeznek a projekten dolgozó összes önkéntes számára, amelyek a SEAT munkatársainak részvételét is magukban foglalják.

Az Ebro-delta és a Riet Vell madárrezervátum

Az Ebro-delta a Földközi-tenger nyugati részén található legfontosabb folyó, az Ebro delta torkolatánál lévő, 33 000 hektár nagyságú terület,  amelynek 80% -át a mezőgazdaságra és az urbanizációra használják, a fő tevékenység a rizstermelés. A természetes területek a terület 20% -át főleg a part mentén foglalják el, és azt strandok, dűnék, mocsarak, lagúnák, édesvíz és sós vizes élőhelyek alkotják.

Az Ebro-deltában található Riet Vell madárrezervátum magas ökológiai értékű, összesen 57 hektáros terület, amelynek amellett, hogy agro-ökológiai gazdasági jelentőségű, 10 hektár természetes élőhelyes területe van, amelyet a SEO / BirdLife állított helyre. Ezek közé tartozik egy lagúna, egy nádas és egy a sós rétes terület. A deltát több vízimadár és parti madárfaj használja fészkelésre, megállóként a vonulásnál, vagy mint telelő helyet.

A környezeti kérdések iránt elkötelezetten

A SEAT elkötelezett a Párizsi Megállapodásban meghatározott környezeti célok mellett. 2010 óta a vállalat 43% -kal csökkentette környezetre ható termelési lábnyomát, és célja, hogy 2050-re elérje a nulla széndioxid kibocsátást. Ennek érdekében a vállalat elindította a " Move to ZERØ" nevű globális vállalati programot, amely átfogó projektet jelent azzal a céllal, hogy az összes mobilitási terméket és mobilitási megoldást dekarbonizálja az egész életciklusukra : a tervezéstől, az alapanyagok beszerzésétől és a gyártástól kezdve a működésük végéig. Ez magában foglalja azt a célkitűzést is, hogy a termék kínálat elektrifikációja és a hulladékok hatékony kezelése által hozzájáruljon a levegő minőségének javításához.

Fenntarthatósági stratégiájának részeként a SEAT 2019-ben 27 millió eurót különített el fenntartható kezdeményezésekbe történő beruházásokra, és intézkedéseket is tett a környezete biodiverzitásának fenntartása érdekében. Konkrétan, a gépkocsigyártó vállalkozás erdő felújítási projekteket indított és fészek-dobozokat telepített a madarak védelmére a Llobregat-deltában, és részt vett a botanikus kert létrehozásában a martorelli Can Casas parkban, ahol a SEAT munkatársai 80 fát ültettek különféle őshonos fajokból, és létrehoztak egy terület a Hyla Meridionalis nevű béka védelmére.

A környezetvédelem  a Volkswagen figyelmének középpontjában

Az Ebro-delta projekthez történő adományozás az Európai Beruházási Bank (EIB) és a Volkswagen-csoport közötti megállapodás alapján történik. Az EIB-vel 2018 decemberében kötött megállapodásban a Volkswagen-csoport önként vállalta, hogy a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettsége részeként összesen 10 millió eurót költ környezetvédelmi és fenntarthatósági projektekre. Az Ebro-delta helyreállítási projekt része ennek az átfogó globális kezdeményezésnek.