Lezárult az Év Magyar Autója verseny 2021-es évada

Hazai elismerés a CUPRA Formentornak és a SEAT Leon Kombinak

24.03.2021

Lezárult az Év Magyar Autója verseny 2021-es évada, amelyben nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri a magyarországi autópiac egyik legizgalmasabb modelljének, a CUPRA Formentornak ítélte a Magyar Év Autója 2021 díj ezüst fokozatának oklevelét. Az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Járműipar.hu által szervezett versenyre 22 márka 48 jelölést adott le.

A Formentort a CUPRA márka a sportautók kategóriában nevezte, ahol a kitüntető második helyet szerezte meg, egy ponttal lemaradva az első helyről. Az üzleti autóka kategóriájában nevezett SEAT Leon Kombi a zsűri döntése alapján a harmadik helyet szerezte meg, így a díj bronz fokozatú oklevelét kapta. 

A három éve született CUPRA márka első önálló modellje nevét Mallorca híres félszigetéről kapta. A CUPRA Formentor karosszériája 4,15 méter hosszú, 1,84 méter széles, magassága 1,51 méter, tengelytávja 2,68 méter, hasmagassága emelt, formavilága az új Leont idézi. A zsűri által kipróbált kétliteres turbómotorral szerelt változat 310 lóerős, mind a négy kerekét hajtva juttatja el az aszfaltig 400 newtonméteres csúcsnyomatékát a hétfokozatú dupla kuplungos automatikus váltó. A lendületes autó 4,9 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre, végsebessége 250 kilométer/óra, motorhangja vérpezsdítő, ha pedig lassítani kell, a Brembo fékek határozottságára minden helyzetben lehet számítani.

Az immár  plug-in hibrid változatban is kapható Formentor erősen kezdte az évet, hisz a csupán harmadik születésnapját ünneplő CUPRA márka első egyedi tervezésű és fejlesztésű képviselője az idei Car of the Year (Év Autója) versenyt az előkelő harmadik helyezéssel zárta, csupán egyetlen ponttal maradva el a másodiktól.

Az üzleti autók kategóriájában jó benyomást tett a zsűrire a SEAT kombija, amely a versengést a harmadik helyen zárta. A Leon Kombi mild-hibrid és plug-in hibrid hajtásláncokkal is elérhető Magyarországon.

A SEAT és CUPRA márkák jól teljesítettek az eddig kétszer meghirdetett Év Magyar Autója versenyen, 2020-ban a SEAT Arona a Magyarország Autója 2020 díjat nyerte el a szabadidő-autók kategóriában.