A COVID-19 elleni küzdelemben ebben az évben a SEAT 107 megelőző intézkedést tett, ezek közül sok úttörő jellegűnek bizonyult.

A lezárástól a gyártósor melletti antigén tesztelésig

27.04.2021

A frontvonalban.  A SEAT orvosi szolgálata, a CARS 50 fős tesztcsapata a hét minden napján reggel, délben és este is felkeresi a gyártó csarnokokat, ahol mobil antigén-tesztelő egységek dolgoznak, csupán néhány méterre a dolgozóktól, és így a 8.300 munkásnak a teszt elvégzéséhez nem kell megszakítania munkáját. Minden munkatársat hetente kétszer tesztelnek.  "Ezek a gyorstesztek lehetővé teszik, hogy a gyártás megszakítása nélkül, nagyon korai fázisban állítsunk fel diagnózist, és pozitív teszteredmény esetén rögtön megszakítsuk a vírus terjedési láncát" - mondja Dr. Patricia Such, a   SEAT egészségügyi, biztonsági és vészhelyzeti egységének vezetője.

A SEAT és a zöld zóna. Epidemiológiai szakértők olyan területeket neveznek zöld zónának, ahol a járvány újabb szakaszának kockázata minimális. Ezt a SEAT-nál sikerült elérni a napi több mint 4.500 antigén teszt segítségével.  Ezt a kezdeményezést hamarosan a Volkswagen-csoport más vállalatai is megvalósítják.  "A rendszeres teszteléssel a fertőzés veszélye a SEAT-on belül gyakorlatilag nem létezik" - mondja Dr. Such. A teszteléssel és a további megelőző intézkedésekkel a SEAT-nál az átlagosnál jóval alacsonyabb pozitivitási mutatót regisztráltak, márciusban ez az arány 0,1% volt.

Újdonságok a megelőzésben. Nem ez az első eset, hogy a SEAT új kezdeményezést valósít meg, erre már 2020. április 27-én is sor került, amikor a SEAT volt az első vállalat Spanyolországban, ahol tömegesen végeztek  PCR-teszteket a több mint 15.000 alkalmazott körében. Azóta több mint 55.000 tesztet hajtottak végre. "A világon nincs olyan prevenciós szolgálat, amely felkészült volna erre a járványra, de mi a kezdetektől fogva napról napra alkalmazkodtunk a kialakult helyzethez, mert számunkra dolgozóink egészsége volt az első számú prioritás" - teszi hozzá Dr. Such. A   SEAT egészségügyi, biztonsági és vészhelyzeti egységének vezetője szerint kulcsfontosságú volt a tudományos bizottság 2017-ben történt megalapítása, amelynek tagja Dr. Bonaventura Clotet virológus is. Ez a tény ugyanis lehetővé tette, hogy a legjobb információkkal rendelkezzenek a döntések meghozatalához.

Cselekvés a társadalomért. A SEAT nemcsak a vállalaton belül játszott úttörő szerepet a világjárvány elleni küzdelemben, hanem a spanyol társadalom felé is azonnal lépett. A rendkívüli helyzet kihirdetése után három héttel Spanyolország-szerte lélegeztető készülékeket küldött a kórházak intenzív osztályainak.  Versenyt futva az idővel a SEAT különböző területeiről verbuválódott csapat zseniális ötletekkel állt elő a lélegeztető gépek gyártásánál, ezek egyike az ablaktörlő motorok felhasználása volt.  "A siker kulcsa a csapatmunka, a kitartás és a segítség iránti elkötelezettség. " - emlékeztet Dr. Such.

Készen állnak az oltásokra.  Februárban a SEAT S.A. megállapodást kötött Katalónia kormányával, hogy a vállalat saját környezetében segít a közegészségügynek a lakosság beoltásában, amint megfelelő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre. "Gyorsan kell cselekednünk, hogy minél előbb mindenkit beolthassunk" - mondja Dr. Such. Ugyanis mindent meg kell tenni azért, hogy csökkenteni lehessen az egészségügyi rendszer leterheltségét. "Mindent megteszünk, amit csak lehet. A vírus legyőzése mindenki számára fontos. Meg tudjuk csinálni, és meg is fogjuk csinálni "- mondja Such doktornő.