Hét tanács az üzemanyag-megtakarítás szolgálatában

14.04.2022

Tekintettel a világszerte egekbe szökő üzemanyagárakra, a gazdaságos vezetés - ami az üzemanyag-takarékosság egyik kulcsa - fontosabbá vált, mint valaha. A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency; IEA) szerint e módszerekkel akár 6-12 százalékkal csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. A SEAT S.A. szakértője ezért hét tanáccsal szolgál a gazdaságos vezetés szolgálatában - hogy Ön üzemanyagot megtakarítva kímélhesse pénztárcáját.

1. Vezessen kiegyensúlyozottan! - A hirtelen sebességváltozások, mint például az intenzív gyorsítás vagy az erős fékezés, növelik az üzemanyag-fogyasztást, ezért "nagyon fontos, hogy lágyan, kiegyensúlyozottan vezessünk, előre lássuk a forgalmi helyzetet és finom átmenetekkel közlekedjünk" - magyarázta Ángel Suárez, a SEAT S.A. Műszaki Központ mérnöke. Indulást követően csupán az első néhány másodpercben maradjon kisebb sebességfokozatban, majd amint csak lehetséges, használja hosszabb fokozatokat. A legjobb, ha követi járműve Sebességfokozat-ajánlási funkciójának (Gear Shift Indicator; GSI) iránymutatásait, ha pedig nem rendelkezik ilyennel, próbáljon 2500-as percenkénti fordulatszám alatt sebességet váltani. "A nagyobb fordulatszám nagyobb üzemanyag-fogyasztást jelent" - mutatott rá Ángel Suárez.

2. Hosszabb időre megállva állítsa le a motort! - Az álló autóban járatott motor hőmérséklete megnő, ezzel pedig üzemanyag-fogyasztása is. Például a közlekedési lámpák előtti rövid megállások során alapjáraton óránként körülbelül egy litert fogyaszt a motor. "E folyamat automatizálására a SEAT teljes modellválasztéka rendelkezik az Automatikus motorleállítás és -indítás rendszerével (Start & Stop System), amely megálláskor önműködően leállítja a motort" - emelte ki a mérnök.

3. Tartson állandó sebességet! - A sebességváltozások az üzemanyag-fogyasztásra is kihatnak, ezért - amíg csak a forgalmi és útviszonyok lehetővé teszik - célszerű állandó sebességgel haladni. "A SEAT modellekhez rendelhető Adaptív sebességszabályzás (Adaptive Cruise Control; ACC) tökéletes megoldás a sebesség beállítására a meredek emelkedőktől és lejtőktől mentes útszakaszokon, például autópályákon" - mutatott rá Ángel Suárez. E tekintetben az Nemzetközi Energiaügynökség javaslata, hogy költségtakarékossági okokból haladjon 10 kilométer/órával lassabban. Igazolt tény ugyanis, hogy autópályán már önmagában 110 kilométer/órára lassítva akár 11 százalék üzemanyag takarítható meg.

4. Használja a motorféket! - "Amikor csak lehet, próbáljon lágyan lassítva megállni. Vegye le a lábát a gázpedálról, és használja ki a hajtásrendszer, azon belül leginkább a motor fékező hatását, mielőtt lenyomná a fékpedált" - javasolta Ángel Suárez. Az autó ekkor fokozatosan, üzemanyag-felhasználás nélkül lassul, mérsékelve a fogyasztást. Ennek érdekében elengedhetetlen a biztonságos követési távolság előrelátó betartása. "Gyakran találkozhatunk olyan vezetőkkel, akik üresbe kapcsolva ereszkednek a lejtőkön. Ez helytelen, a motor ugyanis ekkor a sebességváltóról leválasztva továbbra is fogyaszt üzemanyagot" - magyarázta a mérnök. "A helyes eljárás a motorfékezés, azaz bekapcsolt sebességfokozat mellett levesszük lábunkat a gázpedálról, mert így nincs üzemanyag-felhasználás" - tette hozzá.

5. Légkondicionálás vagy engedjük le az ablakokat? - A légkondicionálás az egyik olyan nem vezetés-jellegű tényező, amely a legtöbb üzemanyagot fogyasztja, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint 4 és 10 százalék közötti fogyasztásnövekedéssel. Az ablakok leengedése közepes és nagy sebességnél viszont plusz légellenállást kelt: a levegő bejut az autóba és aerodinamikai ellenállást generál, azaz lassítja az autót, illetve megnehezíti a motor munkáját, hogy tartsa a tempót. "A legjobb, ha folyamatosan használjuk a légkondicionáló berendezés automatikus (AUTO) üzemmódját, hogy a kompresszor a lehető leghatékonyabban működhessen a kívánt hőmérséklet elérése során, anélkül, hogy különösen hátrányosan érintené a fogyasztást. 80 kilométer/órás sebességtől, amikor az aerodinamika már fontos szerepet játszik, mindig tartsa zárva az ablakokat" - ajánlotta Ángel Suárez.

6. Ügyeljen az abroncsnyomásra! - Ez az alapvető biztonsági szempont a gazdaságos közlekedésre is jelentős hatást fejt ki. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a gumiabroncsok légnyomásának rendszeres ellenőrzésével legalább 1,5 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el. Emellett Ángel Suárez tanácsa szerint "ügyeljünk a terhelés egyenletes elosztására, a jármű tömegének csökkentése érdekében pedig távolítsuk el a felesleges terheket a csomagtartóból, ami szintén befolyásolja a gazdaságosságot, majd megfelelően állítsuk be a gumiabroncsok légnyomását", ha pedig tetőcsomagtartó is szükséges, tudnunk kell, hogy hátrányosan befolyásolja üzemanyag-fogyasztásunkat.

7. Tervezze meg az útvonalát! - A jól megtervezett útvonal meghatározó a takarékosságban. Az előre nem látható események, a forgalmi dugók vagy épp az eltévedés az ismeretlen utakon indokolatlanul meghosszabbíthatja az utazást, jelentősen megnövelve az üzemanyag-felhasználást. Ennek értelmében "jobb előre megtervezni az útvonalat, olyan napszakokat választani, amikor a legkisebb a forgalom, valamint és egy úttal több dolgot is elintézni" - összegezte Ángel Suárez.